Possible inhabilitació

La JEC ordena als Mossos que retirin els llaços abans de les 15.00 hores de divendres

La Junta Electoral també acudeix a la Fiscalia perquè investigui Torra i li obre expedient

L'organisme considera que els nous símbols a Palau tenen "idèntic sentit partidista"

cambio-de-lazo / periodico

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Aquest dijous, la Junta Electoral Central (JEC) ha activat totes les mesures que podia prendre davant Quim Torra en el conflicte per la presència de llaços grocs en edificis de la Generalitat. D’una banda, l’organisme encarregat de vetllar pels comicis va traslladar el cas a la Fiscalia, per si el president hagués incorregut en responsabilitats penals, com un delicte de desobediència, el que podria portar-li inhabilitació per a càrrec públic. Per una altra, va obrir a Torra un expedient per infracció electoral, que comporta una sanció de fins a 3.000 euros. I finalment, va donar a la conselleria d’Interior un termini que vencerà aquest divendres a les 15.00 hores perquè ordeni als Mossos d’Esquadra que retirin els llaços grocs o blancs, pancartes i símbols "partidistes" que trobi exhibits.

La resolució de la JEC ve després que Torra incomplís els dos terminis (un de 48 hores i un altre de 24) que l’organisme li havia donat per retirar els llaços grocs dels edificis de la Generalitat, al considerar-se símbols partidistes, incompatibles amb un període electoral com aquest.

El president va intentar guanyar temps primer demanant al Síndic de Greuges, Rafael Ribó, un informe sobre aquesta situació. Quan dimecres Ribó li va recomanar que els retirés, reiterant el que ja havia traslladat al Govern divendres de la setmana passada, Torra va anunciar que ho faria. Aquest dijous, no obstant, va optar per allargar el conflicte, tapant el llaç groc de la façana del Palau de la Generalitat amb una altra pancarta que diu "Llibertat presos polítics" i un nou llaç, aquesta vegada de color blanc amb una franja vermella. Diverses conselleries van dur a terme accions similars. Després, el president va enviar a la JEC un escrit d’al·legacions en el qual reclama tancar el procediment administratiu obert perquè ja no hi ha "ni estelades ni llaços grocs" als immobles de la Generalitat.

Davant aquest nou gir de la batalla pels símbols, la JEC ha demanat a la Delegació del Govern a Catalunya que li enviés fotografies sobre “el grau de compliment de l’acord de retirada de llaços grocs i banderes estelades”, segons fonts de la Moncloa. Ja amb aquest material, l’organisme ha tornat a resoldre, en l’últim capítol d’aquesta història, que va començar arran d’una denúncia de Cs, avalada pel PP i el PSOE.

"Eludir o burlar-se"

La visió de la Junta és molt diferent a la de Torra. Els nous símbols tenen "idèntic sentit partidista" que els llaços grocs. "Aquesta Junta Electoral Central considera que el President de la Generalitat no ha complert els Acords d’11 i 18 de març del 2019, sinó que s’ha limitat a aparentar l’esmentat compliment, a l’haver substituït o superposat en els símbols inicialment instal·lats als edificis públics dependents de la Generalitat per altres amb idèntic sentit partidista, mantenint una simbologia que no resulta neutral i que vulnera el principi de neutralitat política recollit a l’article 50.2 de la LOREG", assenyala la resolució de l’organisme. L’esmentat article, explica la JEC, "prohibeix que els poders públics utilitzin imatges o expressions coincidents o similars a les utilitzades per alguna de les entitats polítiques concurrents a les eleccions, en ordre a salvaguardar la puresa del sistema electoral i la igualtat entre els diferents candidats".

La substitució d’uns llaços pels altres, continua l’escrit, "no pot entendre’s o no valorar-se ni tan sols com un intent de compliment formal", perquè "no té cap altra finalitat que eludir o burlar els requeriments emesos per aquesta Junta Electoral Central". Per a l’organisme "tant la conformació i contingut dels cartells com la identitat dels símbols incorporats a aquests evidencien que el significat de la propaganda és el mateix, sense que pugui concedir-se rellevància material a la maniobra de canviar el color dels llaços que, amb la mateixa forma i traçat, s’incorporen als cartells".

Per tot això, la JEC requereix a la conselleria d’Interior que "de forma immediata, doni instruccions als Mossos d’Esquadra perquè procedeixin a retirar dels edificis públics de la Generalitat i de totes les entitats vinculades o dependents de l’esmentada Administració autonòmica, banderes estelades, llaços grocs o blancs amb ratlles vermelles o altres d’anàleg significat, fotografies de candidats o polítics així com pancartes, cartells o qualsevol altre símbol partidista o que contingui imatges o expressions coincidents o similars a les utilitzades per qualsevol de les entitats polítiques concurrents a les eleccions, així com perquè exerceixin una vigilància permanent perquè no es tornin a col·locar durant el període electoral cap d’aquests símbols partidistes”. La mesura, remarca el text, "haurà d’estar complerta a les 15 hores de divendres 22 de març del 2019, havent de comunicar a aquesta Junta el moment en què es produeixi aquest compliment, advertint-lo de les responsabilitats administratives i, en el seu cas, penals, que pogués incórrer si no compleix estrictament aquest Acord de la Junta Electoral Central".

La JEC, alhora, obre expedient sancionador a Torra per vulnerar la LOREG i acudeix a la Fiscalia per la "responsabilitat penal en què hagi pogut incórrer" el president.

Una controvèrsia incòmoda

Notícies relacionades

La polèmica provoca una certa incomoditat en els socialistes, que temen les conseqüències que pot tenir en les generals del 28 d’abril, perquè pot reforçar l’independentisme i les dretes. Fins ara, el PSOE i el Govern central havien sigut molt prudents en les seves declaracions, però aquest dijous, després del moviment de Torra, han canviat d’actitud. La ministra de Defensa, Margarita Robles, va dir que el "desafiament a les institucions" del president era "de vergonya aliena". Des del PSOE, el seu secretari general del grup parlamentari al Congrés, Rafael Simancas, ha assenyalat: “Esperem que la Junta Electoral actuï amb total contundència. Ja n’hi ha prou de preses de pèl”. Des de Brussel·les, on participa en el Consell Europeu, Pedro Sánchez s’ha limitat a explicar que “el Govern estarà pel que demani la Junta Electoral, amb serenitat, però també amb molta determinació”.

El líder del PP, Pablo Casado, mentrestant, va exigir al president una "reacció a l’altura", després d’haver-se "deixat enganyar" per Torra, a qui va anomenar "triler". Però el Govern, tot i que podria instar per si mateix la Fiscalia perquè actuï, defensa que ha de ser la JEC que resolgui els assumptes d’aquest tipus a les portes de les generals.