Revisió de les mesures cautelars

García Castaño torna a l'Audiència Nacional per completar la seva declaració sobre el 'cas Villarejo'

Podem, que exerceix l'acusació popular, demanarà presó provisional per a l'excap de la Policia Nacional

zentauroepp46597982 enrique garca castao190118124746

zentauroepp46597982 enrique garca castao190118124746

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El que va ser cap de la Unitat Central de Recolzament Operatiu (UCAO) de la Policia Nacional, Enrique García Castaño, va prestar declaració dimarts passat a l’Audiència Nacional més de tres hores en relació amb dues peces secretes del 'cas Villarejo' i completarà el seu testimoni aquest dimecres, quan se li preguntarà per la resta de línies d’investigació en les quals està imputat i se celebrarà la vista breu de revisió de mesures cautelars en la qual l’acusació sol·licitarà presó provisional.

En concret, García Castaño, que a la seva arribada a l’Audiència Nacional expressava "tranquil·litat" davant d’aquesta nova citació, ha sigut interrogat per la peça Kitchen sobre l’espionatge a l’extresorer del PP Luis Bárcenas per sostreure-li documentació del partit; i Trampa, en relació amb les ‘feines’ que el comissari jubilat i a presó provisional José Manuel Villarejo hauria estat fent per al BBVA, presumptament, amb la seva col·laboració.

Serà aquest dimecres quan es reprengui l’interrogatori sobre les seves imputacions a la peça principal de la causa, que investigal’existència d’una organització criminal, lapeça Ironsobre l’espionatge a un despatx d’advocats i lapeça Land, també d’espionatge, en aquest cas, entre els hereus de Procisa.

Revisió de les mesures cautelars

A l'acabar la declaració està previst que se celebri una vista per revisar les cautelars que ja té imposades García Castaño, retirada del passaport, prohibició de sortir d’Espanya i compareixences periòdiques al jutjat, ja que Podem, que exerceixl’acusació popular, així ho ha instat amb intenció de demanar presó provisional en vista de nous indicis que obren en la causa.

Un d’aquests indicis s’emmarca en el context de la peça principal. Garcia Castaño haurà de respondre pels 600.000 euros que d’acord amb els investigadors, haurien entrat en els seus comptes bancaris mitjançant ingressos en efectiu sense justificació i que es relacionen amb beneficis per la seva col·laboració amb l’organització liderada per Villarejo.

Notícies relacionades

El propi implicat ha dit als mitjans a la seva sortida de l’Audiència Nacional que justificarà aquests ingressos amb "documentació bancària" davant del jutge. Fonts de la seva defensa expliquen que aquests diners es van ingressar al llarg de diversos anys i obeïa en tots els casos a despeses de l’UCAO que ell prèviament havia avançat en el dia a dia de les seves funcions policials.

D’altra banda, en el marc de la peça Iron, un recent ofici d’Assumptes Interns ha posat el focus en un inspector en cap que treballava amb dependència jeràrquica de García Castaño i que en vista dels correus electrònics d’empleats del BBVA aportats per l’entitat financera a la causa, hauria recopilat dades privades del despatx d’advocats objecte de Villarejo que després ell va utilitzar per a les seves finalitats, unes dades, a més, que obraven ja en la causa perquè li van ser intervinguts exactament en el mateix format.