CITA AMB LES URNES
Sánchez planteja una agenda oberta a Podem i Cs
Promet un ingrés mínim vital, pensions vinculades a l'IPC real i escoles infantils
Aparca l'Espanya plurinacional, i proposa recolzaments a pimes, autònoms i automoció
No hi havia més somriures ni més aplaudiments quan Pedro Sánchez va presentar amb l’èpica dels mítings un programa electoral elaborat des delpragmatisme dels números. Perquè el futur no està escrit, però les circumstàncies sí i en la contingència del tauler polític es llegeix amb claredat la necessitat de pactes pactesque sumen després del28-A. Aquest dimecres, a Madrid, el candidat socialista va donar a conèixer la seva proposta de país per a la pròxima legislatura, una agenda que inclou part de les mesures que es van quedar al calaix del seu despatx a la Moncloa per l’avanç electoral i n’incorpora d’altres que constitueixen senyals fent l’ullet tant a esquerra com a dreta.
Mentre Albert Rivera rebia un sonor flasca de Pablo Casado com a ‘ministrable’ a ExteriorsPablo Casado, mentre Pablo Iglesias denunciava una (una altra) conspiració per derrotar PodemPodem, Sánchez va exposar la seva visió per rellançar el projecte socialdemòcrata amb iniciatives que, en realitat, li aplanen el camí per pactar d’un costat o un altre, on les enquestes situen les seves dues frontisses factiblesfrontisses.
Va fer callar Sánchez sobre el conflicte que més emocions sacseja i més controvèrsia genera entre els seus aliats i el seu electorat, Catalunya. I va parlar, des de l’optimisme, acompanyat per un fons de banderes d’Espanya i la UE, intercalades després d’ell, com a símbol d’un país que no està disposat a tancar-se a la trinxera d’un ‘nosaltres’ excloent. Repte semiòtic, que diria algú.
Mesures socials
El programa del PSOE inclou 110 compromisos. A l’ala esquerra, les socials. Incrementar les pensions partint de l’IPC real i augmentar en gran manera les mínimes i no contributives, per a la qual cosa derogarà l’índex de revalorització (IRP), que limita la pujada a un màxim del 0,25% en situacions de dèficit en la Seguretat Social.
Sánchez recupera també l’ingrés mínim vital que va plantejar a la seva campanya anterior (concepte similar a la renda bàsica defensada per Podem), ara amb l’ànim de lluitar contra la pobresa infantil. Promet que el 50% dels nens fins a tres anys tindran plaça a escola infantil gratuïta el 2025, augmentar els permisos per naixement, la gratuïtat de la primera matrícula universitària i continuar incrementant l’SMI.
El líder socialista proposa una llei de família, que inclogui tots els models familiars i doni recolzament, especialment a les famílies monoparentals (en realitat la immensa majoria són monomarentales). Aquestes, rebran la consideració de família nombrosa especial (per tenir dret a més ajuts) si tenen dos o més fills.
Sánchez es compromet a impulsar també una llei contra la violència infantil, a modificar la regla de despesa (normativa que asfixia els ajuntaments, gran cavall de batalla de Manuela Carmena i Ada Colau), i a augmentar la fiscalitat ambiental. La picada d’ullet a l’ecologisme és al“Green New Deal”, etiqueta que li manlleva a la congressista demòcrata nord-americana Alexandria Ocasio-Cortez. Es compromet també a regular la publicitat delsjocs d’atzar i les apostes ‘online’, una lluita iniciada per l’errejonista Emilio Delgado Emilio Delgado a l’Assemblea de Madrid.
Són mesures que acosten a Podem.
Sense referències a Catalunya
Però també hi ha ambigüitats i propostes que poden convèncerCiutadans en una mesa de negociació. Desapareix l’impost a la banca, la reforma laboral es queda en el fet de derogar els aspectes que el PSOE considera lesius, i no s’esmenta directament l’impost al dièsel (que queda en una redacció ambigua) mentre s’impulsen propostes per afavorir les empreses d’automoció amb un pla estratègic milionari. Proposa el PSOE també diverses mesures per potenciarl’emprenedoria, recolzar les pimes i augmentar els drets delsautònoms.
Notícies relacionadesPotser el que més aplana el camí és el que no està escrit: no hi ha referències compromeses al model territorial. Sánchez va defensar en la seva carrera a la secretaria general del PSOE el concepte de plurinacionalitat i va proposar la reforma constitucional per avançar cap a una organització federal. Ara aposta per l’Estat autonòmic reforçat. “Enfortirem el model autonòmic com a instrument fonamental de reconeixement de la singularitat i les opcions polítiques pròpies de cada comunitat autònoma, del desenvolupament equilibrat de totes, de la millora dels serveis públics i la garantia de la igualtat d’oportunitats de tots els ciutadans a Espanya”, va explicar Sánchez en la presentació del seu programa.
Sabedor que a millor resultat electoral major força negociadora, fa dies que el candidat socialista apel·la a una gran participació el 28-Agran participació que freni la suma de les dretes i doni ales al PSOE: “Espanya necessita un govern fort, que parli amb totes les forces polítiques, però que depengui de les seves pròpies forces.”
- El somriure de l’‘Un, dos, tres…’ que va viure amb el dolor
- Els Boixos Nois, la cara catalana del fenomen ultra
- Educació a catalunya Mireia Dosil i Carles Granell: "Urgeix un grau d’Educació Matemàtica i l’especialitat a primària"
- Catalunya es proposa integrar la immigració barri a barri
-
Ofert per
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Benestar i ocupació I ara, salut mental a la feina
- El Barça suma una treballada victòria en la visita al Laguna Tenerife (91-95)
- Ruth Chepngetich firma una marató per a l’eternitat
- Sinner reafirma el número 1 de l’any al guanyar Djokovic