programa de '110 mesures'

El PSOE promet lligar les pensions a l'IPC real

Es compromet a acabar amb el dèficit de la Seguretat Social en cinc anys

zentauroepp47521609 pedro sanchez190327115209

zentauroepp47521609 pedro sanchez190327115209 / Ballesteros

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El PSOE es compromet en el seu programa electoral a actualitzar cada any les pensions en funció de l’IPC real i a augmentar en gran mesura les pensions mínimes i no contributives, per a la qual cosa eliminarà l’actual índex de revalorització (IRP), que limita la pujada de les pensions a un màxim del 0,25% en situacions de dèficit a la Seguretat Social.

No obstant, aquest índex no s’ha aplicat ni en els anys 2018 ni 2019, quan les pensions han pujat amb caràcter general un 1,6%, per sobre de l’IPC previst. No obstant, l’IRP continua vigent, per la qual cosa el PSOE assumeix el compromís de derogar-lo.

El que no derogarà si torna a governar després de les eleccions generals del 28 d’abril és el factor de sostenibilitat, l’entrada en vigor del qual va ser ajornat fins al 2022. El PSOE no parla de suprimir-lo, però sí de reformar-lo buscant un "disseny compartit" amb els agents socials.

El PSOE es compromet en el seu programa de ‘110 mesures’ a reformar el sistema de pensions des del Pacte de Toledo i el diàleg social i s'agafa cinc anys per eliminar el dèficit de la Seguretat Social, un objectiu que ja havia esmentat la ministra de Treball, Magdalena Valerio, l’estiu passat. Per a això buscarà que les cotitzacions socials suportin la despesa de naturalesa contributiva i augmentarà progressivament les aportacions de l’Estat davant de la despesa lligada a la jubilació de la generació del ‘baby boom’, que suposarà passar de pagar les 9,7 milions de pensions actuals a més de 14,4 milions de pensions.

Mesures laborals i fiscals

En matèria d’ocupació, el PSOE tampoc parla de derogar la reforma laboral, sinó d’eliminar els seus "aspectes més lesius" i d’elaborar un nou Estatut dels Treballadors per al segle XXI. També es compromet a continuar augmentant de manera gradual el salari mínim, fins a arribar al 60% del salari mitjà i a reordenar els contractes per deixar-los en tres modalitats: indefinit, temporal i formatiu.

En matèria fiscal, el PSOE no inclou finalment l’impost a la banca en el seu programa electoral, però es compromet a les mesures fiscals ja anunciades, com reforçar la progressivitat del sistema fiscal, incrementant l’aportació de les grans empreses i dels contribuents d’ingressos més alts i grans patrimonis.

Notícies relacionades

També promourà l’harmonització a escala europea amb els impostos sobre determinats serveis digitals ('taxa Google'), l’impost sobre transaccions financeres ('taxa Tobin') i l’impuls a la fiscalitat ambiental que desincentivi la contaminació i afavoreixi la transició ecològica.

D’altra banda, el PSOE es proposa recuperar la renda bàsica d’emancipació per al lloguer de vivenda per part de joves amb baixos ingressos, una mesura similar a la que el Govern de Zapatero va posar en marxa al seu dia i també a la que recentment ha posat en funcionament la Comunitat de Madrid.