L'expresident és un ferm partidari del diàleg a Veneçuela

El Govern es desvincula del nou viatge de Zapatero a Caracas

La posició de l'Executiu es basa a treballar perquè Guaidó convoqui eleccions

STO01  SANTO DOMINGO  R  DOMINICANA   20 09 2018 - El expresidente del Gobierno espanol Jose Luis Rodriguez Zapatero dicta la conferencia  La igualdad de genero como derecho  hoy  jueves 20 de septiembre de 2018  en la sede de la Cancilleria dominicana en Santo Domingo  Republica Dominicana   EFE Orlando Barria

STO01 SANTO DOMINGO R DOMINICANA 20 09 2018 - El expresidente del Gobierno espanol Jose Luis Rodriguez Zapatero dicta la conferencia La igualdad de genero como derecho hoy jueves 20 de septiembre de 2018 en la sede de la Cancilleria dominicana en Santo Domingo Republica Dominicana EFE Orlando Barria / Orlando Barria (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Govern de Pedro Sánchez s’hadesvinculat  aquest dimarts del nou viatge a Veneçuela de l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero que, segons la premsa local, va arribar a Caracas dilluns passat a la tarda (matinada d’aquest dimarts a Espanya).

Tant fonts del Palau de la Moncloa com del Ministeri d’Afers Exteriors han assenyalat que es tracta d’un viatge "d’índole particular". És més, una font de Moncloa ha afirmat que no tenien constància que l’expresident tingués intenció de viatjar a Veneçuela i ha dit desconèixer la seva agenda. Zapatero és un ciutadà privat que té llibertat de moviment, ha resumit.

L’expresident socialista és un ferm partidari del diàleg a Veneçuela i, per això, és acusat per l’oposició d’afavorir al règim de Nicolás Maduro. Ell, per la seva banda, culpa una part de l’oposició veneçolana d’haver rebutjat, a última hora, les condicions que havia negociat amb ells a la República Dominicana per a la celebració d’eleccions el maig del 2018.

Finalment, a aquestes eleccions l’oposició no s’hi va presentar i la UE no les va reconèixer com a vàlides. Aquest és un dels motius pels quals els europeus no reconeixen el mandat de Nicolás Maduro des del passat 10 de gener i han reconegut Juan Guaidó com a president encarregat de convocar noves eleccions presidencials lliures, democràtiques i supervisades per la comunitat internacional.

Des que Guaidó es va proclamar president encarregat del país el 23 de gener, Zapatero ha guardat silenci. No obstant, fa temps quel’Executiu  –el de Pedro Sánchez i abans el de Mariano Rajoy– s’han desvinculat dels esforços de Zapatero a Veneçuela.

Grup de Contacte Internacional de la UE

Aquest dimarts, fonts de l’Executiu han insistit que la posició espanyola és treballar perquè Guaidó convoqui aquestes eleccions i han confiat que el Grup de Contacte Internacional promogut per la UE –a instàncies d’Espanya– l’ajudi en aquest objectiu. Les mateixes fonts han reconegut que la situació és molt fluida i canvia amb rapidesa.

L’important, han dit, és deixar treballar Guaidó i, alhora, evitar qualsevol conat de violència, vingui d’on vingui. A més, per descomptat, s’intenta evitar que el pròxim pas pugui ser una intervenció militar.

Notícies relacionades

Dilluns passat, l’alta representant de Política Exterior i de Seguretat Comuna de la UE, Federica Mogherini, va reconèixer "frustració" per la situació il’"absència de moviment" a Veneçuela però va remarcar que el Grup de Contacte és l’única iniciativa "que dona una mica d’esperança que les coses puguin evolucionar a millor" perquè "és l’única iniciativa política existent que té accés a tots els actors diferents a Veneçuela".

"La frustració està relacionada amb la situació sobre el terreny. Amb aquesta absència de moviment. El grup de contacte internacional és l’únic que dona una mica d’esperança que les coses puguin evolucionar a millor", va remarcar Mogherini després de la reunió dels caps de la diplomàcia europea.