Ajuda des de l'extrema dreta catalana

Un empresari català va donar 50.000 euros a Vox en moments crítics

El benefactor, anònim, estava alarmat pel procés independentista, segons la formació d'Abascal

Desayuno-coloquio del Club Siglo XXI con Santiago Abascal

Desayuno-coloquio del Club Siglo XXI con Santiago Abascal / Europa Press TV (Europa Press)

1
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles

Vox és un partit eminentment masculí i la seva força és sobretot a Madrid, Andalusia i la Comunitat Valenciana. El 2014 i el 2015, Vox estava en plena travessia del desert i els seus dirigents no veien cap oasi. Per a un partit polític, l’aigua són els diners i els diners no entraven a la formació ultra, molt menys després del fracàs i les despeses de les eleccions al Parlament Europeu del 2014 i la sortida posterior de la direcció d’Alejo Vidal-Quadras.

Els comptes presentats pel partit en aquells anys donavenpèrdues de 68.000 i 51.000 eurosi un patrimoni net negatiu. El Tribunal de Comptes va alertar de la situació i va donar un termini de dos anys per corregir-la. Va ser llavors quan els diners, l’aigua, van arribar a la formació d’extrema dreta des de Catalunya. Iván Espinosa de los Monteros, fundador del partit i actual vicesecretari de Relacions Internacionals, ho recorda bé. “Va ser un home, un empresari català que va fer un gran sacrifici personal i va vendre part del seu patrimoni per donar el màxim legal al partit”. La legislació espanyola permet fer donatius per un màxim de 50.000 euros a un partit cada any.

Notícies relacionades

El benefactor català, del qual el dirigent de Vox no vol donar dades, estava alarmat pel procés independentista que estava llavors arrencant a la seva terra i va aportar almenys 50.000 euros, el límit legal, en un any. Es va tractar, en aquella etapa crítica, del donant més important del grup, ja liderat per Santiago Abascal.

¿Continua viu el misteriós home català que va donar vida a Vox quan agonitzava? Espinosa de los Monteros ho confirma. “En el seu moment vam anar a veure'l i li vam agrair el que havia fet pel partit. És viu i seguim en contacte amb ell”. Ara, a Vox, l’oxigen, l’aigua i els diners li arriben per molts més camins.

Temes:

Catalunya Vox