Col·loqui pel 40è aniversari

Zapatero i Rajoy defensen la vigència de la Constitució

Els expresidents del Govern afirmen que la Carta Magna "es podria reformar", però "no és imprescindible"

zapatero-y-rajoy / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Els dos últims presidents del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy, han defensat aquest divendres la vigència de la Constitució espanyola i han coincidit a destacar que la unitat d’Espanya "no ha estat ni estarà en perill".

Catalunya ha sigut un dels molts temes que han tractat Zapatero i Rajoy aquest dijous durant la seva participació en el col·loqui organitzat per la Universitat de Lleó coincidint amb el 40è aniversari de la Institució i de la Constitució.

Rajoy no ha ocultat la dificultat que va suposar utilitzarl’article 155 de la Constitució, i més quan sembla que "tothom sabia què fer", i s’ha mostrat "content" per com el PP, el PSOE i Ciutadans van defensar "la unitat d’Espanya".

La "importància" de la Constitució

El 40è aniversari de la Constitució era el principal motiu d’aquest col·loqui. En aquest sentit, Zapatero ha reconegut la "importància" que hi hagi una Carta Magna "per regir la vida col·lectiva". L’expresident socialista ha explicat que "gràcies" a ella s’han superat tots els problemes que han afectat Espanya en aquests 40 anys.

En aquesta línia ha continuat Rajoy. L’expresident popular ha afirmat que no coneix cap alternativa "al sistema democràtic" i ha assenyalat que el millor que es va fer "va ser aquesta Constitució", que es va tirar endavant en una "situació molt difícil".

Tant Zapatero com Rajoy han coincidit que la Carta Magna "es podria reformar i millorar", si bé, tots dos han assenyalat que "no és imprescindible" i l’expresident popular ha explicat que per fer-ho "s’ha de tenir molt clar".

Mirant al futur, Catalunya ha tornat a sortir a la palestra, però amb diferents visions. Mentre per a Zapatero hi ha un problema a l’haver-hi "dos milions de persones que estan amb l’independentisme", per a Rajoy hi ha una solució "amb dos milions de persones que volen continuar a Espanya".

Comentaris sobre els nous polítics

Tot això a Lleó, la ciutat que serveix de nexe d’unió per a Zapatero, per haver-hi nascut i crescut, i Rajoy, que hi va passar deu anys en la seva infància. La ciutat ha servit per comprovarl’estreta relació entre tots dos que s’augmenta amb la multitud de records que guarden de la seva vida i del seu pas per la ciutat.

Notícies relacionades

Allunyats ja de la política, Rajoy no ha dubtat a criticar que "s’ha omplert d’Adams" que pensen que "fins que ells van arribar no existia el món". Zapatero ha fet broma amb el seu homòleg popular, a qui ha qualificat de “centre" vist el "que hi ha ara” al PP, a la qual cosa el mateix Rajoy ha respost: "Alguna cosa malament estic fent, doncs".

La "revolució digital", la confiança en "les noves generacions" i la possibilitat que en el futur hi hagi uns "Estats Units del Món", això últim en paraules de Mariano Rajoy, van ser altres dels punts que es van tractar en un col·loqui intens en el qual no van faltar polítics i representants de la societat civil i militar de Lleó.