canvi segur a barcelona

Casado renovarà almenys un 40% dels números u en les llistes al Congrés

Andalusia i la Comunitat Valenciana seran dues de les autonomies amb més canvis en els cap de cartell

direccionppcodigoetico

direccionppcodigoetico / TAREK/PP

6
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El president del PP, Pablo Casado, renovarà almenys un 40% dels números u del partit que es presentaran al Congrés dels Diputats en les pròximes eleccions generals del 28 d’abril. El seu objectiu és emprendre una "renovació tranquil·la", combinant experiència i la joventut, segons han informat fonts de la formació.

La direcció del PP preveu donar a conèixer ben aviat els seus caps de llista a la cambra baixa i, de fet, planeja un gran acte de presentació amb Casado, que podria produir-se aquest cap de setmana. Les formacions polítiques disposen del 20 al 25 de març per registrar les llistes a les Juntes Electorals.

Canvi segur a Barcelona

Catalunya hi haurà canvi amb tota seguretat a Barcelona, ja que no es contempla que repeteixi com a número u l’exministre Jorge Fernández Díaz. Algunes fonts del partit situen l’actual portaveu al Congrés i exministra de Sanitat Dolors Montserratal capdavant d’aquesta plaça, tot i que no es descarta que Casado pugui apostar per un independent. Per Lleida, Tarragona i Girona, no està clar si tenen opcions de repetir José Ignacio Llorens, Jordi Roca o Concepción Veray.

Andalusia és una de les comunitats en les quals hi haurà més renovació en els 'número u’. De moment, hi ha un nou fitxatge a Màlaga amb el periodista Pablo MontesinosPablo Montesinos, que serà cap de cartell per aquesta província, que fa tres anys va liderar Carolina España i prèviament l’exministra i exalcaldessa Celia Villalobos. També seran nous els candidats a Còrdova i Jaén, ja que en la primera va encapçalar la llista el 2016 l’exalcalde José Ignacio Nieto –ara portaveu del PP al Parlament andalús– i en la segona l’exregidor José Enrique Fernández Moya. A Cadis hi haurà una altra cara nova al capdavant perquè l’exregidora Teófila Martínez acaba de ser nomenada presidenta de l’Autoritat Portuària de la Badia de Cadis. A Almeria, també Rafael Hernando deixarà de ser candidat per anar a la llista europea, segons fonts del partit. En el cas de Granada i Huelva, s’ha de veure si repeteixen com a caps de cartell Carlos Rojas, exportaveu del Parlament andalús, i l’exministra de Treball Fátima Báñez. També hi ha dubtes sobre si Casado buscarà fer encaixar l’exministre Juan Ignacio Zoido en la llista per Sevilla o el situarà al Parlament Europeu.

Fonts del PP asseguren que la direcció del partit apostarà per la renovació en la llista de València. Fa tres anys la va encapçalar l’exalcaldessa Elena Bastidas i a les travesses hi figura la jove diputada Belén Clot, que va recolzar Casado des d’un primer moment en la seva carrera a la presidència del PP. També hi haurà novetat en la llistad’Alacant. L’exministre d’Afers Exteriors José Manuel García-Margallo la va liderar el 2016 i ara ha expressat la seva preferència per tornar al Parlament Europeu a Brussel·les. En el cas de Castelló, no està clar si Miguel Barrachina podria repetir.

Ana Pastor repeteix a Pontevedra

En el cas de Galícia, la presidenta del Congrés, Ana Pastor, repetirà com a cap de cartell per Pontevedraper Pontevedra; i es preveu que a Lugo no hi hagi gaires canvis en el tàndem al Congrés que formen Joaquín María García Díez i Jaime Olano. Per la seva banda, la vicesecretària de Comunicació del PP, Marta González, liderarà la llista per la Corunya –el 2016 ho va fer Miguel Lorenzo– i a Ourense no es descarta que pugi a número u Ana Belén Vázquez, que ha sigut diputada per aquesta província en les últimes cinc legislatures.

Per Múrcia, de nou liderarà la llista Teodoro García Egea, que en aquesta ocasió és, a més, secretari general del PP i està pilotant aquest procés d’elaboració de llistes electorals per als comicis del 28 d’abril.

Castella i Lleó serà una altra comunitat amb una certa renovació en els cap de cartell. De moment, serà nou el'número u d’Àvila perquè el 2016 va encapçalar la llista Pablo Casado i ara anirà per Madrid, com sol ocórrer amb els candidats a la presidència del Govern. També hi haurà canvi a Palència, on Mariano Rajoy va situar fa tres anys Iñigo Méndez de Vigo, exministre d’Educació, que ha anunciat aquesta setmana que deixa la política deixa la política. No es preveu que l’ex secretari d’Estat Tomás Burgos sigui de nou cap de cartell per Valladolid, una plaça que podria encapçalar l’exministra Isabel García Tejerina si al final no forma part de la candidatura de Madrid. En el cas de Zamora, es dona per descomptat que repetirà l’excoordinador general del PP Fernando Martínez-Maillo, i el mateix s’espera per Salamanca amb José Antonio Bermúdez de Castro. També podrien repetir Beatriz Escudero a Segòvia i Jaime Mateu a Burgos i és més dubtós que encapçali la llista per Sòria l’exministre Jesús Posada, segons fonts de la formació.

Castella-la Manxa, s’ha de veure qui és el cap de cartell per Toledo, província que va encapçalar María Dolores de Cospedal el 2016. S’espera que repeteixin per Albacete Carmen Navarro i per Conca, l’exministre Rafael Catalá. També podria fer-ho per Ciudad Real Rosa Romero i per Guadalajara no està clar si continuarà Silvia Valmaña o serà cap de cartell Antonio Román.

Malgrat l’hermetisme de la direcció nacional, també hi podria haver canvis a Astúries, on fonts del partit no veuen clar que repeteixi Susana López Ares. En el cas de Cantàbria, s’ha de veure si continua Ana Madrazo o es juga per una cara nova com Diego Movellán.

La novetat de Navarra 

Navarra, després de l’acord firmat entre el PP i UPNNavarra, el cap de cartell al Congrés correspondrà com sempre a la formació regionalista, que està immersa en un procés de primàries que es resol aquest diumenge. Això sí, en qualsevol cas serà nou perquè Iñigo Allí, que va ocupar aquest lloc fa tres anys, ha anunciat la seva marxa.

AlPaís Basc, el cap de cartell per Àlaba serà en aquesta ocasió el vicesecretari d’Organització i exalcalde de Vitòria, Javier Maroto. També hi haurà canvi a Guipúscoa, ja que Borja Sémper és candidat a l’alcaldia de Sant Sebastià i ocupa un escó al Parlament basc. En el cas de Biscaia, es desconeix si repetirà o no Leopoldo Barreda.

La Rioja hi ha hermetisme total, però no es descarta que repeteixi Emilio del Río. El mateix passa amb Extremadura, les províncies de la qual van liderar en els comicis del juny de 2016 Carlos Floriano a Càceres i Teresa Angulo a Badajoz.

Els candidatsd’Aragó  també són una incògnita. Fa tres anys van encapçalar la llista Eloy Suárez a Saragossa, Ana Isabel Alós a Osca i Manuel Blasco a Terol.

En el cas de les Canàries, per Las Palmas es dona gairebé per segur que el cap de cartell serà el diputat Guillermo Mariscal, actual portaveu adjunt al Congrés, que va recolzar Casado quan va decidir presentar-se a les primàries del PP. Per Tenerife, repeteix com a número u Ana María Zurita.

Per les Balears hi haurà canvi perquè el seu número u en les últimes generals, Mateo Isern, és ara candidat a l’alcaldia de Palma de Mallorca. Entre els noms que s’estudien a les travesses hi figura el de Margalida Durán, actual portaveu al consistori, o el de l’exdelegada del Govern María Salom.

Notícies relacionades

Ceuta, hi ha renovació també perquè Juan Bravo va ser designat conseller de la Junta d’Andalusia amb el nou Govern de Juan Manuel Moreno i s’apunta a la possibilitat que el substitueixi Yolanda Bel. En el cas de Melilla, s’ha de veure si repeteix Carmen Dueñas.

Fonts del PP asseguren que la direcció del partit apostarà per la renovació en la llista de València. Fa tres anys la va encapçalar l’exalcaldessa Elena Bastidas i a les travesses hi figura la jove diputada Belén Clot, que va recolzar Casado des d’un primer moment en la seva carrera a la presidència del PP. També hi haurà novetats en la llistad’Alacant.  L’exministre d’Afers Exteriors José Manuel García-Margallo la va liderar el 2016 i ara ha expressat la seva preferència per tornar al Parlament Europeu a Brussel·les. En el cas de Castelló, no està clar si Miguel Barrachina podria repetir.