ELECCIONS 28-A

Oltra, disposada a disputar la presidència de la Generalitat a Puig si hi ha majoria progressista a la Comunitat Valenciana

Segons les enquestes, Compromís necessitaria sumar el recolzament dels diputats de Podem i Izquierda Unida

La formació va tancar aquest diumenge les seves primàries amb gairebé cinquanta mil inscrits, xifra que suposa l'1% de la població

zentauroepp47315873 oltra190312111029

zentauroepp47315873 oltra190312111029 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Mónica Oltra, líder de Compromís, ha avançat aquest dimarts que si hi ha una majoria progressista a les Corts de la Comunitat Valenciana lluitarà per la presidència de la Generalitat si té el recolzament de més diputats que el PSPV, tot i que els socialistes tinguin més escons en solitari.

"Entenem que en un sistema parlamentari, presideix el govern aquella força política i aquella persona que té més recolzaments parlamentaris per fer-ho. Aquest és el nostre sistema, no és que ho pensem nosaltres, és com està configurat constitucionalment", ha deixat anar.

Les eleccions autonòmiques a la Comunitat Valenciana se celebraran el pròxim 28 d’abril, juntament amb les generals, després de la decisió del president Ximo Puig d’avançar-les, un moviment que el socialista va realitzar amb el rebuig de Compromís, amb els quals són socis des de fa quatre anys en el govern autonòmic.

La unilateralitat de la decisió de Puig aplana el camí perquè Oltra intenti, tal com ja va plantejar el 2015, l’assalt a la presidència de la Generalitat, tot i que, segons les enquestes, això només seria possible si la líder de Compromís també obtingués el suport de Podem i d’Izquierda Unida, que acudiran junts a la cita.

La vicepresidenta de la Generalitat ha afirmat que és "necessari" revalidar les polítiques del Govern del Botànic i que afronten la cita amb les urnes amb la idea de "liderar" el projecte progressista. "Volem que Compromís accedeixi a la presidència de la Generalitat perquè les polítiques d’urgència i emergència, de rescatar persones, d’aquesta legislatura es converteixin en polítiques de transformació profunda de les estructures econòmiques i socials i de la convivència i la manera que tenim de relacionar-nos en aquesta societat", ha assenyalat.

Primàries multitudinàries

Oltra ha realitzat aquestes declaracions abans d’una foto de família que s’han fet els elegits per conformar la llista de la coalició Compromís per la província de València en les primàries, que es van tancar aquest diumenge. "És el procés participatiu i democràtic més important que es fa a Espanya. Cap partit posa a decisió dels ciutadans i ciutadanes les seves candidatures", ha remarcat

Notícies relacionades

"No cal ser afiliat a Compromís per decidir les nostres candidatures. Hem aconseguit que gairebé cinquanta mil persones s’apuntin a aquest procés, cosa que és pràcticament l’1% de la població valenciana", ha remarcat.

Oltra era l’única candidata a la presidència de la Generalitat i va rebre l’aval del 87% dels vots emesos, un percentatge gairebé idèntic al de l’actual diputat Fran Ferri, que serà el número 2 per València. A Alacant, la cap de llista serà Aitana Mas, d’Iniciativa del Poble Valencià (el mateix partit que Oltra), mentre que a Castelló ho serà el conseller d’educació Vicent Marzà (que, com a Ferri, és del Bloc).