Considerades "electorialistes"

La JEC estudia les peticions del PP i Cs per suspendre les rodes de premsa del Consell de Ministres

Pablo Casado critica Sánchez per l'aprovació d'uns decrets llei de "contingut polític i social"

zentauroepp46181710 graf3637  murcia  08 12 2018  el presidente nacional del pp 181215185826

zentauroepp46181710 graf3637 murcia 08 12 2018 el presidente nacional del pp 181215185826 / CRISTOBAL OSETE

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La Junta Electoral Central (JEC) examinarà aquest dilluns les sol·licituds del PP i Ciutadans que persegueixen suspendre, durant el procés electoral, les rodes de premsa posteriors al Consell de Ministres si inclouen mesures "electoralistes" per considerar que incompleixen la llei electoral.

Dimecres passat, els populars van remetre un escrit a la JEC perquè prengués les mesures necessàries per posar fi a aquestes rodes de premsa sempre que el Govern les aprofiti per presentar mesures "electoralistes" i, a més, demanava que sel’"advertís"  sobre la possibilitat de ser sancionat en cas d’incompliment, amb una multa que pot arribar als 3.000 euros si es tracta d’autoritats o funcionaris.

En concret, en el seu escrit, el PP interposa aquesta reclamació contra Pedro Sánchez i el Consell de Ministres per "considerar que incompleix i vulnera la normativa de la llei orgànica del règim electoral general (LOREG) a l’aprovar i difondre en tota classe de mitjans institucionals i xarxes socialsl’aprovació d’uns decrets llei de marcatge contingut polític i social, que influiran de forma electoral en el criteri a prendre pels electors" davant de les eleccions generals del 28 d’abril.

Aprovació de decrets

En els últims dies, el líder del PP, Pablo Casado, ha denunciat que el Govern recorri a aquests decrets i pretengui que siguin convalidats per la Diputació Permanent amb les Corts Generals ja dissoltes, la qual cosa, segons el seu parer, evidencia una "instrumentalització" de les institucions. A més d’anar a la Junta Electoral, Casado no descarta recórrer en el futur davant delTribunal Constitucional.

Des del PP argumenten que una vegada que el BOE publica la dissolució de les Corts i la convocatòria d’eleccions, la LOREG estableix que des de la convocatòria de comicis i fins a la seva celebració "queda prohibit qualsevol acte organitzat o finançat, directament o indirectament, pels poders públics que contingui al·lusions a les realitzacions o als èxits obtinguts".

Una prohibició que s’incardina dins del "deure de neutralitat electoral" que s’exigeix als poders públics i que constitueix un dels instruments legalment establerts per fer efectiva la igualtat que ha de ser observada en el sufragi.

Crítiques als "divendres socials"

Notícies relacionades

Igual com el PP, Ciutadans, per boca del seu secretari general, José Manuel Villegas, també va avançar aquest dimecres que recorrerien davant del Junta Electoral per evitar que el president del Govern, Pedro Sánchez, "continuï utilitzant" les rodes de premsa del Consell de Ministres com a "altaveu de la propaganda política" del PSOE "sense cap escrúpol".

"El Govern de Pedro Sánchez, que ja ha convocat eleccions, està incomplint clarament la llei convertint-les en mítings electorals i utilitzarem totes les eines legals que estiguin al nostre abast per evitar aquest ús electoralista que pretén fer de les institucions espanyoles", va assegurar Villegas des d’Almeria.