Durant el procés electoral

La Junta Electoral decidirà si anul·la la roda de premsa del Consell de Ministres

El PP exigeix que se suspengui la compareixença perquè Sánchez la utilitza amb finalitats "electoralistes"

Ciutadans també presentarà recursos davant de l'"ús electoralista" d'un Sánchez "sense escrúpols"

GRAF8283  ZARAGOZA  ESPANA   16 02 2019 - El presidente del PP  Pablo Casado  participa este sabado en Zaragoza en la clausura de la Convencion de Economia y Empleo del Partido Popular  donde ha presumido de que gracias a su partido  se ha detenido la venta de Espana a los independentistas  forzando un adelanto electoral para el 28 de abril  EFE  Javier Belver

GRAF8283 ZARAGOZA ESPANA 16 02 2019 - El presidente del PP Pablo Casado participa este sabado en Zaragoza en la clausura de la Convencion de Economia y Empleo del Partido Popular donde ha presumido de que gracias a su partido se ha detenido la venta de Espana a los independentistas forzando un adelanto electoral para el 28 de abril EFE Javier Belver / JAVIER BELVER (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

La campanya del 28-A comença en les institucions. Ni mítings ni debats electorals. La pugna entre el PSOE i el PP ha començat a dirimir-se a la Moncloa i el Congrés dels Diputats.

El PP ha concretat aquest dimecres les seves amenaces i ha sol·licitat a la Junta Electoral Central (JEC) que suspengui l’habitual roda de premsa després de la reunió del Consell de Ministres dels divendres si inclou mesures "electoralistes". A més, demanen que s’"adverteixi" al Govern que pot ser sancionat en cas d’incompliment amb una multa de fins a 3.000 euros. L’òrgan que regula els comicis legislatius haurà de decidir ben aviat, tot i que dilluns ja va adoptar algunes conclusions de com s’ha de desenvolupar la campanya per les especials característiques d’aquest any i la proximitat entre les eleccions generals i les europees, autonòmiques i municipals del 26-M.

Els conservadors consideren que Pedro Sánchez està "instrumentalitzant" l’Executiu de forma partidista en aquest temps de descompte fins a les eleccions generals. Afirmen que "incompleix i vulnera" la Llei Orgànica del Règim Electoral General (Loreg) a l’aprovar i difondre de forma institucional l’aprovació d’uns decrets llei que poden influir en l’elecció dels votants el 28-A. Aquests acords han de ser validats posteriorment per la Diputació Permanent del Congrés, l’òrgan rector quan les Corts estan dissoltes, que en principi només dona tràmit a qüestions urgents.

Ciutadans també ha anunciat que presentarà recursos davant de l’"ús electoralista" d’un "Sánchez sense escrúpols".  José Manuel Villegas, secretari general dels taronges, ha explicat que miraran d’evitar que el president "continuï utilitzant" les rodes de premsa del Consell de Ministres com a "altaveu de la propaganda política" del PSOE "sense cap escrúpol".  Segons la seva opinió, "està incomplint clarament la llei convertint-les en mítings electorals”. “Utilitzarem totes les eines legals que estiguin al nostre abast per evitar-ho", ha assegurat. 

Després d’aquestes protestes, la JEC ha demanat a la Secretaria d’Estat de Comunicació que formuli les al·legacions que consideri necessàries abans de dijous a l’una de la  tarda per resoldre sobre aquest assumpte. Fonts governamentals indiquen que l’Executiu "ha actuat en tot moment d’acord amb la llei" i asseguren estar convençudes que la Junta Electoral arribarà a aquesta mateixa conclusió. "Les rodes de premsa que se celebren després dels Consells de Ministres són, des del començament de la democràcia, el canal oficial de comunicació del Govern amb l’opinió pública, a través del qual es transmeten i expliquen cada setmana, també en períodes electorals, les mesures adoptades", argumenten des de la Moncloa 

"Divendres socials"

Tant el PP com Cs han carregat amb duresa contra Sánchez des que l’Executiu va anunciar que el Govern aprovaria un paquet de decrets de marcat contingut social en les reunions del Consell de Ministres que queden fins a la celebració de les eleccions generals. El mateix president els va batejar com els "divendres socials". 

La primera remesa de decrets llei va ser validada la setmana passada, quan se’n va aprovar un en matèria d’igualtat  i un altre sobre vivenda.

Evitar interferències

Notícies relacionades

La proximitat entre el 28-A i el 26-M ha obligat per primera vegada la JEC a fixar un criteri per evitar interferències entre les dues campanyes. En la seva reunió de dilluns passat va decidir que els poders públics europeus, autonòmics i municipals queden inhabilitats, igual que els estatals, per realitzar cap "acte d’inauguració d’obres i serveis públics o projectes d’aquests, qualsevol que sigui la denominació utilitzada, durant els períodes electorals”.  Tampoc podran publicar enquestes dels seus territoris en els cinc dies anteriors al 28-A. 

La JEC considera que la "simultaneïtat" entre les dues convocatòries obliguen a què l’article 50 de la Loreg (que estableix els límits de la comunicació institucional en període electoral) "s’estenguin a l’actuació de tots els poders públics –estatals, autonòmics o locals–, amb independència del procés electoral convocat, de manera que el principi de neutralitat sigui absolut durant qualsevol període electoral".