Homenatge a les víctimes

Tots els partits polítics estan d'acord en la celebració d'un acte conjunt l'11-M

Pedro Sánchez, Ángel Garrido i Manuela Carmena han dipositat una corona de llorer en record dels morts

zentauroepp47305971 madrid 11 03 2019  acto recuerdo 11 m  rivera  grande  arlas190311122010

zentauroepp47305971 madrid 11 03 2019 acto recuerdo 11 m rivera grande arlas190311122010 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Tots els partits polítics madrilenys amb representació estan d’acord a celebrar un acte conjunt l’11-M i han destacat la solidaritat i entrega dels ciutadans i els professionals que van atendre els ferits, morts i familiars de les víctimes el dia dels atemptats, ja fa quinze anys.

El president del Govern, Pedro Sánchez, el cap de l’Executiu madrileny, Ángel Garrido, i l’alcaldessa de la capital, Manuela Carmena, han dipositat aquest dilluns una corona de llorer a la Puerta del Sol en record dels 192 morts en els atemptats de l’11 de març del 2004, durant el quinzè aniversari de la tragèdia.

En total 193 persones van perdre la vida: 34 al tren que va explotar a l’estació d’Atocha; 63 al seu pas pel carrer Téllez; 65 al de l’estació del Pozo; 14 al que era a l’estació de Santa Eugenia i 16 en diferents hospitals, l’última va morir el 2014 després d’estar en coma deu anys.

Aquest dilluns, com és habitual en cada aniversari de l’11-M, hi haurà diversos actes de commemoració convocats per les administracions, les associacions de víctimes i els sindicats.

Acte conjunt

"Hem d’estar units sempre davant les emergències socials. No podem fer-ho un dia o fer set actes com hi ha avui. Un fet com a aquest necessita un gran acte d’unitat", ha reclamat el portaveu autonòmic i candidat socialista a la Comunitat de Madrid, Ángel Gabilondo, després de l’acte de la Puerta del Sol.

Per la seva banda, el portaveu de Ciutadans a l’Assemblea de Madrid, Ignacio Aguado, ha demanat "reeditar un acord entre demòcrates, entre constitucionalistes" al voltant de "la unitat", del "record" perquè "les noves generacions no ho oblidin"

A més, ha cridat a "no acotar mai el cap davant del terrorisme, el fanatisme i davant dels que volen retallar la nostra llibertat i els nostres drets".

En el mateix sentit, la candidata a l’alcaldia i portaveu de Ciutadans a la capital, Begoña Villacís, ha advocat per reconèixer les víctimes "amb la unió", una cosa que, ha subratllat, "va faltar" fa 15 anys.

El portaveu del PP a l’Assemblea de Madrid, Enrique Ossorio, ha ressaltat el "missatge d’unitat i de record" en l’aniversari dels atemptats i considera que "seria desitjable que hi hagués un acte conjunt".

"Mentre no existeixi, serem presents en tots els actes, perquè el record de l’11-M és molt important per a nosaltres", ha afegit.

El portaveu del PP a l’Ajuntament de Madrid i candidat a l’alcaldia de la ciutat, José Luis Martínez-Almeida, ha destacat l’"exemple de solidaritat, entrega i ajuda" de la ciutat, que segons la seva opinió "va saber comportar-se en tan dramàtiques circumstàncies". No obstant, poc després, Almeida ha abandonat l’acte d’Atocha "després de més de 15 minuts d’atacs al PP" per part del president de l’Associació 11-M Afectats del Terrorisme, Eulogio Paz.

Notícies relacionades

Des de Podem, la portaveu de l’Assemblea de Madrid, Clara Serra, proposada com a número dos en la llista de Más Madrid d’Íñigo Errejón, ha advocat també per un acte conjunt.

"Hi ha diversos actes, efectivament, per descomptat, hi assistirem a tots; però sí, en preferiríem un de sol en què ens reuníssim tots i totes", ha declarat.