14è ANIVERSARI

Homenatge de Madrid a les 193 víctimes de l'11-M

Els actes reuneixen familiars dels morts en l'atemptat i el ministre de l'Interior

zentauroepp10090323 madrid  10 03 09  dos personas visitan el monumento a las vi180311095400

zentauroepp10090323 madrid 10 03 09 dos personas visitan el monumento a las vi180311095400 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts

Associacions de víctimes, polítics, agents socials i ciutadans recorden avui els 192 morts per l'explosió d'11 bombes col·locades en quatre trens de Madrid l'11 de març del 2004 per una cèl·lula gihadista, que setmanes després es va immolar en un pis de Leganés on va morir un agent del GEO.

Els actes d'homenatge del catorzè aniversari de l'11-M, la pitjor acció terrorista a Espanya, que per tercer any es commemoren sota alerta 4 antiterrorista, han començat a les 9 del matí a la Puerta del Sol, en la placa que homenatja les víctimes, els ferits i els que els van socórrer aquell dia.

Un acte institucional organitzat per la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, i al qual han assistit l'alcaldessa de la capital, Manuela Carmena, la delegada del Govern, Concepción Dancausa, i la presidenta de la Fundació de Víctimes del Terrorisme, Mari Mar Blanco, entre altres autoritats.

Actes durant tot el dia

A aquesta mateixa hora i durant cinc minuts, les campanes de les esglésies de la Comunitat de Madrid han repicat en homenatge a les víctimes, a les quals representants madrilenys dels sindicats CCOO i UGT, així com la Unió d'Actors i Actrius i l'Associació 11-M Afectats pel Terrorisme, rendeixen un tribut a les 10 del matí a l'estació d'Atocha, on va explosionar un dels trens.

Ja al migdia, al parc del Retiro, se celebra el tradicional homenatge que cada any organitza l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) amb motiu del Dia Europeu de les Víctimes, amb l'assistència del ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, i on el president del col·lectiu, Alfonso Sánchez, llegirà un manifest al costat dels 191 xiprers i oliveres que componen el Bosc del Record.

Entre altres autoritats, a més de Zoido, Cifuentes, Carmena, Blanco i Dancausa, hi assistiran diferents representants de l'Ajuntament de Madrid, d'ambaixades, i de les forces de seguretat, sense oblidar familiars de víctimes i altres ciutadans.

Altres estacions de tren

A la tarda serà el moment de les commemoracions a les estacions de Santa Eugenia, a les sis de la tarda, i al Pozo, a les set, organitzades per l'Associació 11-M Afectats del Terrorisme en col·laboració amb entitats veïnals.

Notícies relacionades

En total, 193 persones de 17 nacionalitats diferents -l'espanyola, la més nombrosa (143 víctimes)- van perdre la vida en els atemptats perpetrats per Al-Qaida: 34 van morir al tren que va explotar a l'estació d'Atocha; 63 davant el seu pas pel carrer Téllez; 65 al tren de l'estació del Pozo; 14 en el que estava a l'estació de Santa Eugenia i 16 en diferents hospitals. L'última víctima va morir el 2014 després d'estar en coma deu anys.

A les 192 víctimes s'hi va sumar el policia del GEO Francisco Javier Torronteras tres setmanes després, el 3 d'abril del 2004, com a resultat de les ferides que va patir quan set membres del comando islamista autor de la massacre es van suïcidar utilitzant els explosius que emmagatzemaven en un pis de Leganés.