DILEMA POSTCONVERGENT

El PDECat i JxCat porten al límit la tensió per les llistes de les generals

Els afins a Puigdemont releguen els moderats en les candidatures i copen el comitè de campanya

L'expresident amenaça d'estripar el carnet si les bases postconvergents bloquegen l'acord

zentauroepp46318268 madrid 20 12 18  pleno en el congreso  carles campuzano  pde181220095544

zentauroepp46318268 madrid 20 12 18 pleno en el congreso carles campuzano pde181220095544 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico / Fidel Masreal

Cap de setmana de fortíssima pressió per a les malmeses costures de la bigarrada troca en què s’ha convertit la postconvergència. El pacte entre elPDECat, laCridaiJxCatper a les llistes de leseleccions generalss’ha complicat les últimes hores a mesura que es coneixen els plans del sector afí a l’expresident de la GeneralitatCarles Puigdemontde relegar de les candidatures les figures més representatives de l’ala moderada de la formació. L’executiva del PDECat es va reunir d’urgència ahir i Puigdemont va amenaçar d’estripar el carnet si no es convocava el consell nacional per ratificar la llista. En aquest clima de tensió, el màxim òrgan del partit decidirà avui si accepta aquestes condicions per presentar-se al 28-A o estripa les cartes i aboca la postconvergència a una fractura irreversible a les portes de tres cites electorals.

Fonts coneixedores de les negociacions asseguren que totes les parts estan d’acord que tres polítics presos encapçalin les llistes per Barcelona (Jordi Sànchez, que va ser ahir ratificat per les bases de la Crida amb un 81% de recolzaments), Tarragona (Josep Rull) i Lleida (Jordi Turull). La batalla se centra ara als altres llocs de sortida que garantirien tenir un escó, i que no són gaires amb les enquestes a la mà. Les hostilitats s’han aguditzat amb la pretensió dels puigdemontistes de col·locar com a número dos per Barcelona a l’actual consellera de Cultura,Laura Borràs.

Borràs, Nogueras, Pujol

Entre les cinc primeres places també hi hauria la vicepresidenta del PDECat,Míriam Nogueras, i el portaveu de JxCat al Parlament,Eduard Pujol. Tres figures d’estreta confiança de Puigdemont que deixarien fora dels primers llocs representants del sector més pragmàtic, com el fins ara cap de files al Congrés, Carles Campuzano. El cap de llista per Girona també se’l podrien emportar els afins a l’expresident, que han proposat el nom de l’exconseller fugitLluís Puig, desplaçant al segon lloc una altra veu dels moderats del PDECat, l’actual diputatSergi Miquel.

El malestar de part de la direcció del PDECat amb JxCat i la Crida, a qui acusen d’estar fent “el mateix” que amb la llista de les últimes eleccions catalanes, es va traduir ahir en una tensa reunió de l’executiva. El sector moderat, representat pel president del partit,David Bonvehí, té majoria a l’executiva per bloquejar la proposta de JxCat a les generals, i també a les eleccions municipals a Barcelona, on l’actual consellera de Presidència i portaveu del Govern,Elsa Artadi, seria la número dos deQuim Forn.

Coordinadors de campanya

Notícies relacionades

Les maniobres de l’‘ala dura’ postconvergent s’estenen al comitè de campanya que regirà la triple cita electoral. Segons fonts del PDECat, aquest comitè el dirigiran Bonvehí i Albert Batet, portaveu adjunt de JxCat al Parlament i afí a Puigdemont. I tres puigdemontistes més coordinaran les campanyes: el senador Josep Lluís Cleries la de les generals; l’assessor del Govern Aleix Sarri la de les europees, i un altre alt càrrec de Presidència, Josep Rius, la de Barcelona. La campanya de les municipals a la resta de Catalunya sí que la dirigirà un representant del sector moderat, el fins ara diputat al Congrés Ferran Bel, que es perfila a més com a número dos de Rull en la llista de Tarragona al 28-A.

Sectors del PDECat entenen que el partit està perdent representació i poder, i que la confecció de les llistes és de facto una dissolució de la formació dins de la marca de JxCat, els drets electorals de la qual pertanyen al PDECat.