EL DILEMA CATALÀ

El PDECat aposta pels presos independentistes per a les generals en un clima de tensió interna

Crítiques davant la falta de concreció i divergències sobre quina estratègia seguir a Madrid

Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull liderarien la candidatura del 28-A

zentauroepp44415518 pla mitj  del president del pdecat  david bonveh   i la nova180723122736

zentauroepp44415518 pla mitj del president del pdecat david bonveh i la nova180723122736 / Pol Sola

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

La direcció del PDECat,en un clima de divisió interna, ha proposat als seus quadros territorials, en el marc del consell nacional, reunit d’urgència aquest dijous, que diversos presos independentistes encapçalin les llistes del partit en les pròximes eleccions generals. Es tracta que Jordi Sànchez –president de la Crida de l’expresident Carles Puigdemont– per Barcelona, i els exconsellers Josep Rull i Jordi Turull, per Tarragona i Lleida, respectivament, liderin la candidatura del partit, que es presentaria sota el paraigua de Junts per Catalunya i que també podria donar cabuda a altres noms vinculats a la Crida, com Míriam Nogueras o Eduard Pujol, portaveu al Parlament de Junts per Catalunya. Per Girona es podria presentar l’actual diputat al Congrés Sergi Miquel. Puigdemont ha intervingut en la reunió per videoconferència apel·lant a la unitat, segons els assistents.

Notícies relacionades

I tot en un clima de tensió interna. Tant és així que la presidenta del consell nacional, Mercè Conesa, ha sigut criticada durant la reunió i han aflorat les divergències sobre quina estratègia defensar a Madrid –pacista o rupturista–, així com queixes de consellers territorials davant la falta de concreció, ja que no serà fins els pròxims dies quan un altre consell nacional votarà definitivament la llista electoral, en la qual els partidaris de la via pactista i més crítics amb la Crida, com Carles Campuzano, Jordi Xuclà o l’exlíder del partit Marta Pascal, en podrien quedar fora. La incògnita serà veure fins a quin punt aquests quadros plantegen una batalla interna si es confirma que queden relegats.

La cita d’aquest dijous venia precedida de setmanes de tensió entre els que reivindiquen la continuïtat de l’espai propi i els que s’han integrat a la Crida de Puigdemont. Aquestes tensions s’han intensificat amb la convocatòria anticipada de les generals i la necessitat de confeccionar una llista electoral. Els partidaris de la Crida han vist en la convocatòria una ocasió per situar a Madrid perfils vinculats a les tesis de l’expresident. En canvi, els defensors del PDECat rebutjaven de ple una negociació com la que va portar a formar Junts per Catalunya en les eleccions catalanes, en la qual Puigdemont va imposar bona part dels noms al partit.