PLE

El Parlament investigarà possibles "activitats irregulars" de la Monarquia

Independentistes i comuns es conjuren per indagar en "estructures de corrupció de la Família Reial"

Els socialistes remarquen que "ultrapassa" competències i Cs exigeix a Sánchez que recorri la comissió al TC

parlament / periodico

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El ple del Parlament ha aprovat aquest dijous la creació d’una comissió d’investigació sobre les possibles "activitats irregulars o delictives de persones vinculades a la Família Reial". La proposta, que ha sigut impulsada per JxCatERC, els comuns i la CUP, va ser impugnada pels taronges, els socialistes i els populars, però la Mesa la va tramitar per majoria fins a arribar al ple, en què ha sigut avalada per 71 vots a favor i 65 en contra, sense abstencions.

Segons el text registrat, la comissió haurà d’indagar en les "actuacions destinades a forçar el trasllat de domicili social de bancs, grans empreses i multinacionals fora de Catalunya durant els dies posteriors al referèndum d’autodeterminació del primer d’octubre del 2017", en les "estructures de corrupció vinculades a la Família Reial espanyola" i en els "presumptes comptes irregulars de l’anterior cap d’Estat a Suïssa i altres paradisos fiscals a nom de terceres persones", arran de les declaracions de Corinna zu Sayn-Wittgenstein. 

"Secret d’estat"

Els comuns, encarregats de defensar el text, han remarcat que la Monarquia "no pot tenir un xec en blanc en un estat democràtic" i han apostat per posar la institució "sota el control democràtic del Parlament". El diputat Lucas Ferro ha criticat els grups parlamentaris contraris a la comissió per "convertir la Casa Reial en un secret d’estat davant d’una ciutadania que es veu desemparada davant una corrupció sistemàtica".

Els republicans, per veu del diputat Ruben Wagensberg, han qualificat aquesta institució de "propera a l’extrema dreta", "opaca" i "masclista", i han recordat que ha sigut "doblement reprovada pel Parlament". "És una vergonya democràtica, addicta a saltar-se el seu rol constitucional", ha sentenciat el diputat des del faristol.

Per la seva banda, el diputat de JxCat Josep Costa ha defensat que "no vol cap rei, especialment aquest", perquè "va legitimar l’onada de repressió que culmina ara amb el judici" als líders del procés. I ha subratllat que la Monarquia és "la més mal valorada, per sota de la Guàrdia Civil, que ja té mèrit". "Aquesta comissió ha de ser la guillotina que acabi amb el règim del 78", ha asseverat.

Per la seva banda, els cupaires també han posat l’accent en què la Monarquia "està sostinguda per agents socials, polítics i econòmics del règim del 78" i han reivindicat que la Cambra catalana la "fiscalitzi", "per decència", perquè al Congrés dels Diputats no va aprovar la comissió. Així mateix, ha etzibat que Felip VI segueix els passos del seu pare, el Rei emèrit, perquè "continua sent un mediador necessari per al tràfic d’armes i els negocis amb dictadures".

Cs i el PPC, "amb el Rei"

Els socialistes han defensat el seu posicionament en contra al·legant que aquesta iniciativa "ultrapassa l’àmbit competencial de la Generalitat de Catalunya", tot i que aposten per un "control" de la Monarquia en tant que és una figura més de l’Estat.

Notícies relacionades

Ciutadans, per la seva banda, ha insistit que més enllà de superar els marges del Parlament "no és un assumpte d’interès públic" i "continua atacant l’ordenament democràtic". Els taronges han acusat els impulsors d’"intentar subvertir l’ordre constitucional i atacar el bon nom d’Espanya". Així, han exigit al president del Govern, Pedro Sánchez, que presenti un recurs d’inconstitucionalitat contra aquesta iniciativa parlamentària i que, si no ho fa, ho farà el mateix partit. "Jo, amb el Rei", han conclòs entre aplaudiments.

Els populars també han vanagloriat la Casa Reial i han assenyalat que quan va parlar el Rei el 3-O "parlaven milions d’espanyols i catalans". Alejandro Fernández ha afirmat que és "monàrquic i espanyol" i ha sentenciat que els sobiranistes "haurien de gestionar la seva frustració i ressentiment, no contra el Rei, sinó contra ells mateixos".