Polèmica en precampanya

Qui no hagi decretat en període electoral que tiri la primera pedra

El Govern de Mariano Rajoy va aprovar 121 reials decrets des que es van dissoldre les Corts abans de les eleccions del 2015

L'última mesura aprovada, inversions de 800 milions en projectes d'investigació a només dos dies dels comicis del 20-D

undefined44920629 fotodeldia  graf6885 madrid  6 9 2018   el presidente del go190302175627

undefined44920629 fotodeldia graf6885 madrid 6 9 2018 el presidente del go190302175627 / ZIPI

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

“Firmat a Madrid, el 4 de desembre del 2015. Felip R.”. Sota la data i el monàrquic final habitual dels reials decrets, la firma de José Manuel Soria, llavors ministre d’Indústria, Energia i Turisme, va aparèixer en l’última mesura legislativa del Govern del PP abans de la campanya electoral del 2015. Era el reial decret de foment dels biocarburants. Les eleccions del 20-D quedaven a tan sols 15 dies... i encara caurien a les pàgines del BOE moltes mesures més, fins a completar la suma de 121 reials decrets i 292 acords promulgats pel gabinet de Rajoy des que es van dissoldre les Corts.

Queden ara 56 dies per a les eleccions del 28-A, i el repetit recurs del Govern de Sánchez en els reials decrets i reals decrets lleis s’ha convertit en la munició més utilitzada pel Partit Popular a la precampanya. Governar a base de decrets en la proximitat d’unes eleccions és per al president del PP, Pablo Casado, "una cosa escandalosa que només passa en les repúbliques ‘bananeres’".

Ho va proclamar aquell divendres, després que la vicepresidenta, Carmen Calvo, avancés una successió de mesures governamentals, fins a l’inici de la campanya electoral, que s’anunciaran després dels consells de ministres en el que es van denominar els divendres socials Entre aquestes mesures, l’ampliació del subsidi d’atur als de més de 52 anys, i un intent d’eliminar de la reforma laboral, almenys, la prevalença dels convenis d’empresa sobre els de sector.

Acusacions d’electoralisme

Els divendres socials són per a Pablo Casado "divendres electorals". El líder de Ciutadans, Albert Rivera, comparteix la crítica, però no la intensitat amb què la fa el líder dels populars. Tots dos han aventurat que un govern, en període electoral, s’ha de limitar a gestionar l’imprescindible. Però Casado ha anat més enllà acusant Pedro Sánchez, aquest mateix dissabte a Ferrol (A Coruña), de "dir-los als espanyols que finançaran la campanya amb els nostres diners", a base de "prometre coses que no aprovaran i que no podran pagar".

És més: Casado ha promès que, si governa el PP,  faran "una llei perquè no es pugui utilitzar aquest mecanisme dels reials decrets" als voltants d’una campanya electoral.

Una llei com aquesta hauria impedit, segurament, els 121 reials decrets impulsats pel Govern de Mariano Rajoy en les vuit vegades que es va reunir el Consell de Ministres entre la dissolució de les Corts, el 27 d’octubre del 2015 i els comicis d’aquell any.

Entre les mesures aprovades en ple període electoral, dos reals decrets lleis sobre les comissions per treure diners en els caixers i sobre mesures per pal·liar els danys dels temporals d’aquell hivern.

Amb les Corts ja dissoltes, recorrent a la majoria absoluta que conservava també a la Diputació Permanent, Rajoy va tirar endavant cinc reials decrets legislatius –els que redacta l’Executiu a instàncies del Congrés–: la llei del mercat de valors, una llei de trànsit i seguretat viària, la llei general de la seguretat social, la llei de terra i rehabilitació urbana i l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic.

Repartint milions

El Govern Rajoy no va abaixar els braços o es va limitar a les gestions bàsiques ni encara en plena campanya electoral. El 18 de desembre, un dia abans de la jornada de reflexió i a dos dies que es col·loquessin les urnes, encara el Consell de Ministres va aprovar un paquet d’inversions en projectes d’investigació per valor de 800 milions d’euros.

Notícies relacionades

Aquest dissabte, gairebé mentre Casado prometia a la vora de l’Atlàntic limitar els decrets en campanya, a la vora del Mediterrani, en un acte socialista a Barcelona, el ministre de Foment i secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, recordava que les 418 mesures aprovades pel Govern del PP en el període electoral del 2015 –entre les quals els 121 reials decrets– van suposar "més de 3.400 milions d’euros" en inversions en infraestructures, transferències a les autonomies i fons de contingència.

"Ells poden i nosaltres no –ha ironitzat Ábalos en la seva rèplica a Pablo Casado–. Ells tenen llicència per a tot i els altres hi som per accident". El ministre ha advertit: "Governarem fins a l’últim dia", i encara així, calcula, no superaran el frenesí legislatiu del Govern popular 2012-2015, que té Ábalos com "el que més decrets llei va aprovar en la història".