Memòria històrica

Els Franco adverteixen la Moncloa que les restes del seu avi "no són un bé de domini públic"

El Govern rep l'escrit de contestació al seu acord del 15 de febrer per exhumar el dictador

undefined44723065 graf8431 madrid  comunidad de madrid   21 8 2018   vista de 190307122157

undefined44723065 graf8431 madrid comunidad de madrid 21 8 2018 vista de 190307122157 / MARISCAL

1
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

"Es recorda al Consell de Ministres que les restes mortals de l’Excm. Sr. D. Francisco Franco Bahamonde no són de la seva propietat, ni constitueixen un bé de domini públic del qual el Govern pugui disposar al seu aire", diu un escrit que ha sigut presentat pels nets del dictador aquest matí al complex de la Moncloa.

A 48 hores que expirés el termini de15 dies concedit pel Govern, els Franco han presentat la seva resposta negant-se una vegada més a l’exhumació del Valle de los Caídos i, malgrat no assenyalar un lloc concret de reinhumació, no renuncien a la possibilitat de la cripta de la catedral madrilenya de l’Almudena.

Aquest divendres, a més, la família presentarà un recurs davant del Tribunal Suprem amb, entre d’altres, l’argument enviat al Govern que considera "nul de ple dret" l’acord del Consell de Ministres que ordenava l’exhumació el passat 15 de febrer.

L’escrit rebut per l’Executiu afirma que l’acord de Consell de Ministres "constitueix una greu violació delsdrets a la igualtat davant la llei, a la llibertat religiosa i a la intimitat personal i familiar".

Sense precedents

Entre les seves argumentacions, els nets del dictador assenyalen que "no hi ha precedents en la història d’Espanya de cap cadàver espanyol respecte del qual el Govern imposi o condicioni un lloc d’inhumació als seus familiars, sense tenir absolutament cap títol legal per a això".

L’argument ha causat sorpresa a fonts de Justícia pròximes al procés d’exhumació de Franco: "Hi va haver un govern en la història d’Espanya, el de Franco, que va traslladar milers de cadàvers al Valle de los Caídos sense permís ni notificació a les famílies. Aquest procés va ser il·legal; aquest, al contrari, es duu a terme amb totes les garanties i la cobertura de la llei".

L’escrit rebut a la Moncloa adverteix que serà presentat un recurs davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem, a la qual, alhora, esdemanarà la suspensió cautelar de l’exhumació i del termini concedit per assenyalar un lloc de reinhumació.

Notícies relacionades

En aquest tema concret, els Franco no assenyalen lloc, però exigeixen que "en l’hipotètic cas que es dugués a terme l’exhumació" el nou enterrament "s’haurà de realitzar, prèvies honres fúnebres i oficis religiosos corresponents d’acord amb el ritu de l’Església Catòlica" a la sepultura que la família té a l’Almudena.