ELECCIONS DEL 28-A

Guia senzilla per deslliurar-se de l'enutjosa propaganda electoral

Per primera vegada, els electors podran impedir via internet que els partits els bombardegin amb publicitat, programes, cartes i sobres

zentauroepp46182009 moviles181208180711

zentauroepp46182009 moviles181208180711

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La precampanya electoral ja ens ha portat una bona notícia: els soferts votants podran demanar des d’aquest dimarts al cens que no passi les seves dades personals als partits per deslliurar-se de l’enutjós  'mailing' amb propaganda política.

El problema és que, després de l’última reforma, les formacions polítiques poden enviar els seus programes i reclams als ciutadans per mitjans electrònics o sistemes de missatgeria. Però la batalla no està perduda. Aquí els expliquem com poden sobreviure al bombardeig polític d’aquestes eleccions d’una forma senzilla i elegant.

Aquesta és la primera vegada que els electors tenen dret a dirigir-se al cens per esquivar la propaganda, ja que són els primers comicis que es convoquen des de l’entrada en vigor el passat mes de desembre de l’última reforma de la llei orgànica del règim electoral general (LOREG).

Aquesta modificació de l’article 39.3 de la llei electoral es va incloure en la nova Llei de protecció de dades, que va ampliar les gestions que els electors poden fer davant del Cens Electoral per sol·licitar que s’excloguin les seves dades de les còpies que facilitin als representants de les candidatures i que els partits utilitzen per a l’enviament de sobres, paperetes i cartes dels candidats.

Via internet 

Aquesta sol·licitud es pot tramitar des d’aquest dimarts per internet, a través de la seu electrònica de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), sempre que s’estigui en possessió del corresponent certificat electrònic.

A més, l’última reforma de la llei de protecció de dades va crear un nou article 58 bis de la LOREG sobre la utilització de mitjans tecnològics i dades personals en les activitats electorals, mitjançant el qual s’obria la porta a la "recopilació de dades personals relatives a les opinions polítiques" per part d’"els partits polítics en el marc de les seves activitats electorals". Això sí, s’especifica que aquesta pràctica "es trobarà emparada en l’interès públic únicament quan s’ofereixin garanties adequades".

Propaganda per WhatsApp

Notícies relacionades

Així mateix seran els primers comicis en els quals els partits podran "utilitzar dades personals obtingudes en pàgines web i altres fonts d’accés públic per a la realització d’activitats polítiques durant el període electoral", i fins i tot enviar propaganda electoral "per mitjans electrònics o sistemes de missatgeria" i contractar propaganda electoral a les xarxes socials o mitjans equivalents, una pràctica que, en cap cas tindrà "la consideració d’activitat o comunicació comercial".

Els partits que recorrin a aquest tipus d’"activitats divulgatives" hauran de deixar clar "de manera destacada" que es tracta de pràctiques de "naturalesa electoral" i hauran de facilitar al destinatari de la seva propaganda la possibilitat d’exercir el seu dret d’oposició. És a dir, que els electors hauran de poder sol·licitar de forma senzilla i gratuïta que se’ls deixi d’enviar aquesta informació electoral.