Avanç electoral

Prohibeixen les inauguracions polítiques i campanyes de propaganda fins després del 26-M

Només es permeten els actes "que resultin imprescindibles per a la salvaguarda de l'interès públic"

abalos-inauguracion

abalos-inauguracion

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La publicació aquest dimarts del decret de convocatòria d’eleccions generals del 28 d’abril comporta que durant gairebé tres mesos, des d’aquell dia i fins al pròxim 27 de maig, després dels comicis autonòmics, municipals i europeus, estaran prohibits els actes d’inauguració i les campanyes institucionals de propaganda.

D’acord amb l’establert en la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG), una vegada publicat el decret comença oficialment el període electoral de les generals, que aquesta vegada s’encavalcarà amb el període electoral de les municipals i europees, que al seu torn començarà el 2 d’abril amb la convocatòria dels comicis de maig.

Només anuncis informatius

És a dir, que en aquests més de dos mesos i mig i mentre Espanya estigui en període electoral, estarà en vigor la prohibició de realitzar actes d’inauguració i campanyes de propaganda institucional per difondre assoliments de legislatura.

Només es permetran les campanyes informatives "que resultin imprescindibles per a la salvaguarda de l’interès públic o per al correcte desenvolupament dels serveis públics", però sense "connotacions electoralistes ni al·lusions als assoliments obtinguts pels poders públics".

Aquesta excepció permet 'indultar' les campanyes de la Direcció de Trànsit o els anuncis purament informatius sobre la inscripció en les llistes del cens electoral o sobre la data de la votació, el procediment per votar i els requisits i tràmits del vot per correu.

Objectivitat

I és que, segons la Junta Electoral Central (JEC), garant del compliment de la normativa electoral, els poders públics no podran realitzar cap campanya institucional que "atempti contra els principis d’objectivitat i transparència del procés electoral i d’igualtat entre els actors electorals".

En concret, segons diu l’article 50 de la LOREG, des de la convocatòria dels comicis fins a la seva celebració, quedarà prohibit "qualsevol acte organitzat o finançat, directament o indirectament, pels poders públics que contingui al·lusions a les realitzacions o als assoliments obtinguts, o que utilitzi imatges o expressions coincidents o similars a les utilitzades en les seves pròpies campanyes per alguna de les entitats polítiques concurrents a les eleccions".

En una resolució, la JEC va especificar que no es podran, a més, repartir llibres, revistes, fullets, quaderns, catàlegs, tríptics, suports electrònics; enviar correus electrònics o SMS; distribuir continguts per Bluetooh; inserir anuncis en els mitjans amb al·lusions als assoliments obtinguts per qualsevol poder públic; o utilitzar imatges, sintonies o expressions similars fetes servir pels partits a les seves pròpies campanyes electorals.

Sense ‘vendre’ assoliments

Tampoc es permetrà realitzar actes d’inauguració d’obres o serveis públics, o projectes, sense perjudici que les esmentades obres o serveis puguin entrar en funcionament en aquell període electoral.

Notícies relacionades

La JEC no inclou en aquest apartat les inauguracions institucionals de congressos, fires de mostres, festivals o festes populars que se celebrin de forma periòdica en dates coincidents amb un període electoral.

Però, això sí, sempre que ni en l’organització de l’esdeveniment ni en les intervencions es facin al·lusions als assoliments de les autoritats intervinents, ni tampoc s’indueixi el sentit de vot dels electors.