Convenció de Benestar Social del PP

Casado promet limitar els decrets lleis en període electoral

En un acte a Ferrol acusa Sánchez de voler, «amb divendres electorals», que «els espanyols li paguem la campanya amb els nostres diners»

Promet eliminar el gravamen sobre plans de pensions i estalvi i l'impost de successions, i rebaixar l'IRPF i l'impost de societats

casado / periodico

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El president del Partit Popular, Pablo Casado, s’ha compromès a limitar per llei la capacitat legislativa del Govern en precampanya i campanya electoral. En un acte celebrat aquest dissabte a Ferrol (la Corunya) davant de militants gallecs, Casado ha promès que, si governa, “llançarem una llei perquè no es pugui utilitzar el mecanisme dels reials decrets utilitzant els diners dels contribuents per finançar campanyes”.

El líder del PP ha atacat els successius anuncis de decrets del Govern en els consells de ministres dels divendres, els anomenats divendres socials, que Casado ha titllat de “divendres antisocials” i “divendres electorals”, que consisteixen a “dir a la cara als espanyols que (els socialistes) finançaran la seva campanya amb els nostres diners”, mitjançant el mètode de “presentar coses que no podran aprovar i que no podran pagar”.

Pablo Casado ha viatjat a Ferrol –és el seu setè viatge a Galícia en mig any– per clausurar la Convenció del Benestar Social del seu partit, celebrada aquest dissabte a la localitat corunyesa. Durant la seva intervenció, ha reservat dards per a Pedro Sánchez –“Quan vam sortir del Govern, es creaven 7.900 nous llocs de treball cada dia, i ara Sánchez no pot impedir 6.800 nous aturats cada dia”–, però també per al seu partit rival en l’espai de la dreta: “Ciutadans està celebrant avui un acte a Barcelona amb el ministre de l’atur, Corbacho”.

Llei de llengües

Casado ha defensat a Ferrol el projecte d’una Llei de Llengües anunciat pels populars, i ha promès noves mesures en matèria fiscal i sanitària.

En un escenari decorat amb imatges d’un cel blau amb núvols blancs i una onejant bandera d’Espanya, Pablo Casado ha volgut defensar el seu projecte per convertir en vehicular el castellà en l’educació a tot el territori espanyol.

Casado ha revindicat “les llengües cooficials”, però ha afirmat que la seva llei de llengües “garanteix la igualtat d’oportunitats entre espanyols” i aplica la doctrina del Tribunal Constitucional en la matèria. Al defensar el castellà com a llengua vehicular “el que diem és que això ha d’estar garantit”, ha resumit, sense estendre’s més en una proposta acollida amb polèmica a Catalunya i Euskadi.

Impostos i Sanitat

Pablo Casado ha aprofitat l’acte de Ferrol per llançar una altra promesa electoral: la desaparició “dels impostos més injustos, els de doble imposició” –els de les herències, donacions i successions, i el d’actes jurídics documentats, que ha enumerat– i una rebaixa en l’IRPF i l’impost de societats, però a més, i aquesta és la novetat, un govern presidit per ell “garantirà el blindatge final de l’estalvi”.

O sigui, no gravarà en certes situacions la capitalització de la primera vivenda, ni els plans d’estalvi particulars ni els plans de pensions, de manera que el ciutadà “no tindrà un gravamen fiscal a l’hora d’accedir a aquest estalvi si ja no té ingressos”.

El president dels populars ha promès també canvis en el sistema sanitari, respectant les competències autonòmiques, “que el ciutadà pugui decidir a quin hospital va sense dependre d’un codi postal”.

Al final de la seva intervenció, i en la recent línia de corregir una mica la imatge radical de la seva candidatura, Pablo Casado ha descrit el PP com “el partit de centre reformista, el partit de la moderació, que pot parlar, que pot pactar a esquerres i dretes sense perdre els nostres valors” 

Benestar social

Una al·locució d’Ana Pastor  ha servit per presentar la intervenció de Pablo Casado. Davant d’una concurrència de militants corunyesos del PP, la presidenta del Congrés ha recordat la seva qualitat de metge, com la coneixen a la ciutat. “Soc el doctor Pastor”, ha dit, abans de recordar que, si a Espanya hi ha una cartera mínima de serveis sanitaris iguals en les diferents comunitats autònomes, “és per una llei del Partit Popular”.

Abans de l’acte de clausura, Ana Pastor ha participat en una taula rodona moderada per la vicesecretària general de Política Social del PP, Cuca Gamarra, juntament amb dos ex alts càrrecs de governs del PP, l’exministra d’Ocupació, Fátima Báñez, i l’exsecretària d’Estat de Serveis Socials i Igualtat, Susana Camarero.

Tour gallec electoral

En l’acte de clausura han intervingut també el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, i l’exconseller de la Xunta i candidat a l’alcaldia, Manuel Rey.

El candidat popular –i exalcalde– ha demanat a Feijóo i Casado que contribueixin a desbloquejar els projectes de construcció a les drassanes de Ferrol de les fragates F-100 de l’Armada.

El president gallec ha recordat que el pressupost d’aquestes fragates, 250 milions d’euros, “el va deixar consignat el president Rajoy i encara no l’ha executat Pedro Sánchez”. Feijóo ha reivindicat com un patrimoni de gestió del seu partit “que Espanya passés de sis milions d’aturats a tres i mig”, basant-se en “la creació de riquesa i el seu repartiment proporcional. La millor política social és crear riquesa, no destruir-la”.

Notícies relacionades

Feijóo ha al·ludit a Pedro Sánchez argumentant que “hi ha líders polítics que no tenen balanç ni assoliments, i per això necessiten llibres que parlin d’ells”.

A la tarda, Pablo Casado es desplaça a Santiago de Compostel·la per recolzar en un passeig pel carrer el candidat a alcalde de la capital gallega, Agustín Hernández, i posteriorment fer el mateix a peu de carrer a la Corunya amb la candidata a l’alcaldia, Beatriz Mato