CARTELL SOCIALISTA A L'EUROCAMBRA

Borrell serà el candidat del PSOE a les europees

Sánchez aconsegueix convèncer el ministre d'Exteriors, que s'havia resistit fins al final

Albares, favorit per substituir el dirigent català al capdavant de la diplomàcia espanyola

20190226 426818 borrellcandidatoe 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

No ha sigut fàcil. Pedro Sánchez ha hagut d’esforçar-se fins al final per convèncer Josep Borrell, actual titular d’Afers Exteriors, perquè acceptés ser el candidat del PSOE a les eleccions europees del maig. El ministre es va mostrar reticent a aquest paper, i fins i tot va arribar a plantejar a finals de la setmana passada que estava disposat a encapçalar les llistes del PSC a les generals sense passar per primàries, cosa que hagués suposat desplaçar la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet.

Però Borrell ha acabat acceptant, segons han informat aquest dimarts fonts socialistes, repetir en una candidatura que ja va encapçalar el 2004, l’última vegada que els socialistes van guanyar els comicis comunitaris al PP, i que el va portar a ser president del Parlament Europeu. Si el PSOE aconsegueix mantenir-se a la Moncloa després de les generals del pròxim 28 d’abril, un mes abans que les europees, el dirigent socialista podria ser nomenat ara comissari.

Un discurs dur

La possibilitat que Borrell fora el cap de cartell del PSC a les generals no acabava de casar amb la campanya que volen desplegar els socialistes catalans en els imminents comicis, basada en la necessitat de diàleg amb Catalunya malgrat el fracàs dels últims esforços, amb el rebuig dels Pressupostos d’ERC i el PDECat com a exemple més recent i important. El discurs del ministre és molt més dur amb l’independentisme que el del primer secretari, Miquel Iceta, per això la possibilitat que encapçalés la delegació dels socialistes catalans al Congrés provocava rebuig a les files del PSC. 

Borrell, que segons fonts socialistes va comunicar al president la seva decisió la nit de dilluns passat, continuarà en principi exercint de ministre fins que prengui possessió del seu escó d’eurodiputat, al juliol. Si Sánchez es manté a la Moncloa llavors, el favorit per substituir el dirigent català al capdavant de la diplomàcia espanyola és José Manuel Albares, diplomàtic i actual secretari general d’Assumptes Internacionals a la Moncloa

Esquerra Republicana (ERC) i el PDECat han celebrat que el ministre sigui el candidat europeu, al considerar que els socialistes "es treuen un pes de sobre". 

Ministres el 28-A

Notícies relacionades

D’altra banda, diversos ministres de Sánchez avancen en el seu procés per ser candidats a les eleccions generals del 28-A. La ministra d’Administracions Públiques, Meritxell Batet, ha assegurat que "va bé" la seva recollida d’avals per ser cap de llista pel PSC a Barcelona, segons Europa Press.

La titular d’Hisenda, María Jesús Montero, també ha confirmat el seu desig d’anar a les llistes del PSOE al Congrés dels Diputats per Sevilla, tot i que ha dit que desconeix si serà qui l’encapçalarà, perquè aquest és un procés que "va lent".