Inacció per adaptar-se a la legalitat

Cultura "Si el model de la SGAE no és viable, hi haurà altres entitats de gestió"

El ministre Guirao anuncia que la intervenció és el "pas previ a la retirada de la llicència"

GRAF100. MADRID, 17/01/2019.- El ministro de Cultura José Guirao, durante la presentación de las cuentas de su departamento para este año.- EFE/Fernando Alvarado

GRAF100. MADRID, 17/01/2019.- El ministro de Cultura José Guirao, durante la presentación de las cuentas de su departamento para este año.- EFE/Fernando Alvarado / Fernando Alvarado (EFE)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El ministre de Cultura i Esport, José Guirao, va afermar aquest dimarts que la intervenció parcial de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE) és el "pas previ a la retirada de la llicència per operar" i, malgrat reconèixer que suposaria una "catàstrofe", va obrir la porta que altres entitats de gestió assumeixin la l’activitat davant la seva inacció per adaptar-se a la legalitat.

"Si la majoria considera que el model SGAE no és viable, sorgiran altres entitats de gestió", va assegurar el titular de Cultura en una entrevista amb Servimedia, on va precisar que les entitats de gestió europees podrien assumir la seva activitat, ja que "també poden operar aquí".

El ministre va sol·licitar la setmana passada a la Sala Contenciosa Administrativa de l’Audiència Nacional una intervenció parcial de la societat d’autors, amb l’objectiu de nomenar una gestora que adapti els estatuts, implanti un sistema de vot electrònic i modifiqui el repartiment de drets d’autor.

"Això és previ a la retirada de la llicència per operar. Això seria una catàstrofe, perquè la SGAE és la societat de gestió de drets més gran d’Espanya, de les més importants d’Europa i del món amb una tradició de més d’un segle", va valorar Guirao, que va acusar l’entitat d’haver "perdut el temps pensant que el ministeri no s’atreviria a fer els passos que està fent".

Incompliment del termini de requeriment

Aquesta intervenció és el resultat després de diversos requeriments impulsats pel Ministeri de Cultura i que la SGAE va incomplir. El termini de l’últim requeriment va expirar el passat 27 de desembre sense que la societat pogués canviar els Estatuts, després d’una assemblea de socis que només va comptar amb el 58% de recolzaments, insuficients per modificar-los.

"En aquest procés previ, sempre vaig dir que era bo que ells ho arreglessin, que no haguéssim d’arribar a la intervenció, perquè tot això va en detriment de la imatge dels autors", va afirmar el ministre.

I és que "mentre la Unió Europea, el Parlament Europeu i el Govern ens estem deixant la pell per aconseguir que els drets d’autor tinguin una remuneració, ara arriba una societat de gestió i dona aquesta imatge, que no és gens edificant", va valorar. 

Nova llei de propietat intel·lectual

El quid de la qüestió és la polèmica coneguda com "la roda" de les televisions, amb la qual els autors s’estaven beneficiant d’un 70% de beneficis per les cançons emeses de matinada amb una audiència ínfima. La nova llei de propietat intel·lectual rebaixa aquests drets al 20%.

"La petició d’intervenció està plenament justificada i, sens dubte, la SGAE no podrà dir que no va ser avisada amb temps", va concloure Guirao.

El ministre va assegurar que en la societat d’autors "ara mateix estan absolutament dividits" i va assenyalar que "el primer que hi ha d’haver és un acord entre la majoria" de socis, per tal de "pacificar" la situació.

En aquest sentit, va dir que "per aconseguir pacificar la SGAE, l’han de pacificar ells; el ministeri pot intervenir per adequar aquests aspectes de la llei que no es compleixen i que estan sota la seva tutela, però perquè funcioni bé hi ha d’haver un consens entre ells".

Les eleccions no paralitzaran la intervenció

Preguntat per la possibilitat que les eleccions i la formació d’un nou Govern dilatin la intervenció de la societat d’autors –ja que el Govern participarà en la gestora amb un sotssecretari d’Estat i una directora d’Hisenda, al marge d’un d’independent–, el responsable de Cultura va assegurar que el pròxim Executiu, sigui quin sigui, continuarà amb la intervenció.

Notícies relacionades

"Si fos un altre Govern el que hagués de continuar la tasca, jo crec que ho continuaria fent, ja que quan jo vaig arribar el juny (després de la dimissió de Màxim Huerta i la moció de censura) el PP ja portava una trajectòria i un recorregut tendent a controlar aquests temes, i per aixòno és només una posició del PSOE, sinó que la comparteixen el PP, Ciutadans i Podem", va dir.

I és que, tal com va afirmar, "en aquest tema de la SGAE hi ha un enorme consens", i per això va demanar que la intervenció se saldi amb la "voluntat de fer les coses pacíficament".