EL DILEMA CATALÀ

JxCat intenta blindar el Parlament davant el TC

Proposa que no es pugui alterar en cap cas les seves "funcions" i "acords"

Planteja una reforma del reglament que ara hauran de validar ERC, la CUP i els lletrats

zentauroepp45872045 pla mitj  del vicepresident primer del parlament  josep cost181112132211

zentauroepp45872045 pla mitj del vicepresident primer del parlament josep cost181112132211 / Marta Sierra

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El grup parlamentari de Junts per Catalunya (JxCat) ha fet arribar a la resta de partits independentistes i als lletrats del Parlament una part de la reforma del reglament del Parlament a què ha tingut accés EL PERIÓDICO i que pretén blindar la Cambra de l’actuació del Tribunal Constitucional –que s’acaba de pronunciar en contra de les investidures telemàtiques, com la que es pretenia dur a terme amb l’expresident Carles Puigdemont– o d’una eventual nova aplicació de l’article 155 de la Constitució que suspendria l’autonomia de Catalunya.

El text proposa un primer article que afirma que el Parlament "representa el poble de Catalunya". A continuació, a l’article 2, s’afirma "el Parlament és inviolable". Seguidament, detalla aquest aspecte afirmant que la inviolabilitat del Parlament i dels diputats “garanteix la lliure formació de la voluntat de la Cambra en la seva funció essencial de representar el Parlament”. "Infringeix aquesta prerrogativa qualsevol actuació, ordre o instrucció dirigida al Parlament o als seus membres que pretengui coartar el legítim exercici de les seves funcions o el compliment dels seus acords, especialment quan tinguin per objectiu impedir que qualsevol òrgan parlamentari es reuneixi, deliberi o resolgui, o imposar qualsevol resolució". 

També es proposa que aquesta inviolabilitat gaudeixi "de la protecció penal que preveu la llei" i afegeix: "El Parlament només podrà ser dissolt anticipadament pel president de la Generalitat, d’acord amb la llei." Un punt que JxCat introdueix inspirat, afirma, en el que diu el reglament de l’Assemblea d’Extremadura i que fa referència a l’aplicació del 155 que va generar la dissolució del Parlament i la convocatòria d’eleccions.

Integritat

El grup independentista afegeix un article que afirma que "el Parlament adoptarà totes les accions necessàries per mantenir la seva integritat com a assemblea legislativa democràtica i per garantir la independència dels seus diputats en l’exercici de les seves funcions". Un text, afirmen, inspirat en el reglament del Parlament europeu.

Notícies relacionades

Finalment defineix les funcions del Parlament: "Exerceix la potestat legislativa, aprova els pressupostos de la Generalitat i controla i impulsa l’acció política i de govern. És la seu on s’expressa preferentment el pluralisme i es fa públic el debat polític".

Aquest text ha sigut traslladat a ERC i la CUP, que analitzen el contingut dels articles, i als lletrats del Parlament, que també estudien la viabilitat d’aquest intent d’evitar que el Parlament pugui sotmetre’s al control o decisions d’altres òrgans institucionals o judicials. L’actual reglament limita la inviolabilitat dels diputats a "les opinions i els vots emesos durant l’exercici de les seves funcions". I respecte a la immunitat, recorda que "convé atenir-se al que disposa l’Estatut i, si és precís, a les lleis que el desenvolupen". El reglament del Congrés no afirma que el Congrés sigui inviolable. I circumscriu el blindatge dels diputats a "les opinions manifestades a l’exercici de les seves funcions" i afirma que durant el seu mandat "gaudiran, així mateix, d’immunitat i només podran ser detinguts en cas de flagrant delicte. No podran ser inculpats ni processats sense la prèvia autorització del Congrés".