comptes en l'aire

El Govern defensa que hi hagi pressupostos però eludeix portar-los al Parlament

Buch es limita a anunciar que Torra i Aragonès els presentaran a la Cambra sense registrar-lo d'entrada

La Generalitat deixa el Fons de Liquiditat Autonòmica i s'adhereix al de "facilitat financera" de l'Estat

zentauroepp46319820 el conseller d interior  miquel buch  en roda de premsa  20 181224093200

zentauroepp46319820 el conseller d interior miquel buch en roda de premsa 20 181224093200 / Guillem Roset

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Barcelona

El conseller d’Interior, Miquel Buch, en funcions de portaveu –per l’assistència de la consellera Elsa Artadial judici de l’1-O al Suprem– ha mantingut la incògnita sobre si el Govern presentarà el projecte de pressupostos per al 2019 al Parlament per al seu debat i votació. L’únic que està clar, després de la compareixença de Buch, és que el president, Quim Torra, i el vicepresident, Pere Aragonès, compareixeran la setmana que ve a la Cambra catalana per aportar el projecte. Però això no implicarà que es registri el projecte a la Cambra. "L’explicació no implica l’aprovació", ha apuntat. Buch ho ha condicionat que hi hagi un acord previ amb els comuns, que van deixar en suspens les negociacions denunciant inconcreció del Govern.

"No podem renunciar a l’aprovació d’aquest pressupost", s’ha limitat a apuntar Buch. "Estem en la fase de poder explicar-lo", ha insistit. I a la pregunta de per què s’expliquen però no es registren, ha respost que "no és una condició sine qua non". 

Govern paralitzat dijous

Notícies relacionades

El Govern suspendrà l’agenda pública de tots els consellers davant de la vaga convocada per un sindicat, motivada pel judici al procés al Tribunal Suprem. Així ho ha confirmat Buch. D’altra banda, Buch ha confirmat que el Govern ha aprovat la sol·licitud d’adhesió de la Generalitat al compartiment "facilitat financera" (FFF) del fons de finançament de les comunitats autònomes 2019. D’aquesta manera, Catalunya deixa d’estar adherida al FLA, el Fons de Liquiditat Autonòmica. "Passem a un fons de facilitat financera amb gestió molt més flexible, i no deixa de ser com un finançament normal i no té la rigidesa ni la recentralització que pretén el FLA", ha argumentat Buch.

Resposta a Sánchez

"El president del Govern espanyol no pot mentir; qui es va aixecar de la taula i va decidir convocar eleccions va ser el president Sánchez; estem asseguts esperant que tornin els nous representants del Govern a la taula del diàleg que hem volgut tenir, l’únic que vam demanar és que hi hagués una tercera part, el relator, el mediador", ha respost Buch al president del Govern, Pedro Sánchez, que ahir a la nit, en una entrevista en TVE, va acusar l’independentisme de tenir "pànic" del diàleg.