SONDEIG DEL GESOP

Sondeig: El 30% dels espanyols prefereixen Sánchez com a president

Dobla Casado, que només un 14,3% escull com a candidat predilecte

El líder del PSOE i Rivera són els aspirants amb millor nota entre els electors, malgrat el seu 4,2

presidente

presidente

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A Espanya, que és a dos mesos de celebrar les terceres eleccions generals en tres anys i mig, ja no fa falta aprovar per ser el candidat més valorat. Enmig del naufragi general dels líders dels grans partits, l’enquesta del GESOP per a EL PERIÓDICO col·loca Pedro Sánchez i Albert Rivera al capdavant de les preferències dels ciutadans, però tots dos obtenen una nota de només 4,2.

Al marge del suspens, el president del Govern pot trobar en el sondeig algunes raons per a l’optimisme. La més òbvia és que el seu principal rival, Pablo Casado, està bastant pitjor. El líder del PP obté un 3,6, llastat per l’escassa estima que desperta a Catalunya (on li posen un dos) i al País Basc, on treu un 2,9. Tampoc l’adversari de Sánchez pel vot d’esquerres surt ben parat: Pablo Iglesias queda quart, amb una nota de 3,5, que només millora el 2,9 de l’últim classificat, Santiago Abascal (Vox).

Però sens dubte la dada més encoratjadora per al líder del PSOE sorgeix quan es pregunta als ciutadans qui preferirien que fos el pròxim president del Govern: un 29,3% l’escull a ell. La xifra sembla en primera instància poc espectacular, però en un escenari tan fragmentat, li dona una distància considerable sobre tots els seus rivals. Rivera és segon, però amb 11 punts menys (el 18% es decanta pel líder de Ciutadans). I l’actual president dobla Casado, que només convenç el 14,3% dels enquestats.

A més, Sánchez es beneficia que Units Podem està en hores baixes pel cisma entre Pablo Iglesias i Íñigo Errejón per fer efecte en el seu electorat. Només un 10,9% dels enquestats diuen que prefereixen Iglesias com a pròxim president, però sens dubte la circumstància més cridanera és que, entre els votants de la formació morada en les eleccions del 2016, n’hi ha més que volen que el pròxim cap del Govern sigui el líder socialista (un 41,2%) que el candidat del seu propi partit (un 35,7%).

Catalunya llasta Rivera

De fet, Sánchez encapçala les preferències a president en totes les comunitats autònomes. El fet que no desperti una profunda animadversió (encara que tampoc un gran entusiasme, perquè no aconsegueix ni un aprovat) en cap comunitat autònoma segurament impedeix que Rivera l’avanci en la puntuació global. El president de Ciutadans obté un 2,3 (davant el 4,7 de Sánchez) a Catalunya i un 3,1 al País Basc, puntuacions que contrasten amb les simpaties que desperta a Andalusia o la Comunitat Valenciana.

Notícies relacionades

Si cal buscar explicacions al gran terratrèmol que detecta l’enquesta del GESOP per a EL PERIÓDICO –la irrupció de Vox amb fins a 46 diputats–, poden trobar-se en les simpaties que suscita el líder d’extrema dreta en els votants del PP. Els ciutadans que el 2016 van escollir la papereta de Mariano Rajoy puntuen Abascal amb un 6, només vuit dècimes per sota de Casado. S’hi pot afegir que donen a Rivera la mateixa nota que al president de Vox.

En canvi, els electors de Ciutadans suspenen tant Casado com Abascal. I el mateix passa amb Sánchez i Iglesias: els qui el 2016 van votar Podem aproven l’actual president del Govern (amb un 5,4, només tres dècimes per sota de la puntuació que donen al seu líder); però els electors socialistes suspenen el candidat morat amb un 4,1.