SONDEIG PREELECTORAL

Enquesta: Més de la meitat d'espanyols recolzen el diàleg amb els independentistes

Un 52,6% avala les converses, davant el 37,3% que demana l'aplicació del 155

Dos terços dels catalans no esperen un judici just per als líders del procés

zentauroepp46322642 sanchez torra181220193552

zentauroepp46322642 sanchez torra181220193552 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Catalunya serà decisiva en les eleccions del 28 d’abril. No només els votants catalans, sinó també el dilema sobre com ha d’afrontar el pròxim Govern espanyol el permanent repte de l’independentisme. Entre el diàleg i la mà dura, els espanyols es decanten majoritàriament pel primer, tot i que està clar que l’assumpte genera una gran controvèrsia.

Pedro Sánchez va assajar en els seus vuit mesos a la Moncloa un diàleg amb la Generalitat que a la fi no va servir perquè ERC i PDECat votessin els seus Pressupostos, el que va precipitar la convocatòria d’eleccions. No obstant, més de la meitat dels espanyols creuen que la via per resoldre el conflicte territorial és precisament aquesta. En concret, un 52,6% dels ciutadans que van respondre al sondeig del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO pensen que el Govern hauria de continuar parlant amb els independentistes.

Els partidaris del diàleg constitueixen una majoria aclaparadora entre els enquestats catalans: un 86,7% s’inclinen per aquesta estratègia. Però també són majoria en comunitats com Madrid, el País Basc, la Comunitat Valenciana o les Canàries. A Andalusia i a les Castelles hi ha més ciutadans que recolzen l’estratègia de no fer cap concessió als sobiranistes.

És, precisament, la via que defensen tant el PP com Ciutadans i Vox. Els tres partits s’han mostrat partidaris d’aplicar l’article 155 de la Constitució a Catalunya d’una manera més profunda i prolongada en el temps del que ho va fer Mariano Rajoy.

Els adeptes del 155

No estan sols. Gairebé quatre de cada deu espanyols (un 37,3%) trien aquesta estratègia. Mentre que a Catalunya constitueixen una minoria gairebé inapreciable (un 6,9% dels enquestats), a la resta d’Espanya hi ha una divisió molt evident. Sense tenir en compte les respostes dels catalans, un 46,3% s’inclina pel diàleg, però un 42,9% demana mà dura amb els independentistes.

Les dades animen a Sánchez a afrontar la campanya d’una manera diametralment oposada a com ho va fer Susana Díaz en les eleccions andaluses de desembre. La candidata del PSOE va esquivar el problema català tot el que va poder, mentre que el PP, Cs i Vox –que finalment la van descavalcar de la Junta– el van convertir en un dels elements centrals del seu discurs. Tot indica que en el debat Catalunya serà ara apassionat i crucial.

Les culpes del fracàs

El líder del PSOE també ha aconseguit convèncer la majoria dels espanyols que, al contrari del que diuen els partits independentistes, la culpa que el diàleg no arribés a fructificar va ser de la Generalitat. A un 53,5% dels enquestats els ha quedat aquesta impressió després de mesos d’estira-i-arronsa, i després que Sánchez es reunís dues vegades amb el president català, Quim Torra, en el seu breu mandat. En canvi, un 22,9% pensa que el responsable que es trenquessin les converses va ser el Govern, mentre que un 16,6% ho atribueix a tots dos per igual.

De nou, les respostes a Catalunya s’aparten ostensiblement de les de la resta d’Espanya, i la versió que han ofert els partits independentistes és la que ha aconseguit més acceptació. Un 55,5% dels catalans pensen que la culpa del fracàs del diàleg és del Govern, davant el 22,1% que incrimina la Generalitat. El 16,2% dels enquestats reparteixen la responsabilitat a parts iguals. Per partits, gairebé tots els votants d’ERC el 2016 (un 89%) i tots els del PDECat en culpen Sánchez.

Divisió territorial

Notícies relacionades

Els espanyols es mostren molt més dividits quan se’ls pregunta si el Govern ha cedit a les exigències dels independentistes en aquests mesos. La meitat opina que no, però un 44,4% creu que sí. I mentre que a Catalunya són aclaparadora majoria (81,3%) els que s’inclinen per la primera opció, a la resta d’Espanya són més (un 49,6% davant un 44,3%) els que creuen que Sánchez sí que va fer concessions a la Generalitat.

La divergència entre els catalans i la resta d’espanyols és més evident encara quant a la percepció del judici que té lloc al Tribunal Suprem contra 12 dels impulsors del referèndum de l’1-O i la declaració unilateral d’independència del 2017. En el global, gairebé un 60% dels enquestats afirmen que tindran un judici just, i un 30,8% que no. Els números es capgiren si es pregunta només als catalans: més de dos terços (un 68,5%) opinen que els acusats no poden esperar un procés imparcial.