després del veto als PGE

Ministres de Sánchez donen per "fet" l'anunci d'eleccions

"Divendres es comunicarà la convocatòria d'eleccions, però la data concreta només la coneix el president", assenyala Montero

zentauroepp45957704 abalos181119093452

zentauroepp45957704 abalos181119093452

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Diversos membres del gabinet  de Pedro Sánchez han confirmat que el president del Govern convocarà eleccions després del Consell de Ministres de divendres, tot i que no s’han atrevit a assenyalar una data. "Divendres es comunicarà la convocatòria, però la data concreta només la coneix el president. Posteriorment es donarà a conèixer als ciutadans i als mitjans de comunicació", ha explicat a la Cope María Jesús Montero. Segons la titular d’Hisenda, l’Executiu pot anar "tirant" a base de decrets llei, però només durant un temps "breu", per la qual cosa dona per "fet" els comicis aquest 2019 després del rebuig dels seus Pressupostos.

En la mateixa línia, Margarita Robles ha assenyalat que Sánchez convocarà comicis pensant en els interessos del país.  "És una cosa que correspon exclusivament al president. Estic convençuda que prendrà la millor decisió pensant exclusivament, com ha fet sempre, en els interessos d’Espanya i no en interessos de partit", ha subratllat després de participar en una reunió de titulars de Defensa de l’OTAN.

Per la seva banda, el ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha assenyalat que "no veu sentit" que Sánchez es presenti a una moció de confiança i s’ha afegit a la tesi de l’avançament electoral. En una entrevista a RNE, el també secretari d’Organització del PSOE ha informat que les dues opcions que maneja l’Executiu són avançar els comicis o continuar la legislatura fins a la tardor. "Sempre vam dir que hi hauria eleccions i per descomptat hi haurà eleccions", ha indicat. 

¿Legislatura finalitzada?

En la mateixa línia, la ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha apuntat que "es pot continuar". "Hi ha tantes possibilitats com imaginació o ganes tinguem: es pot continuar, es pot seguir, es poden convocar eleccions. Hi ha diferents possibilitats. [...] Només puc dir que demà anirem al Consell i ens diran alguna cosa", ha conclòs.

També el ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque, s’ha negat a donar per conclosa la legislatura: "Encara no he vist cap convocatòria. Fins que no vegi la dissolució de les Corts, no dono res per acabat", ha recalcat a Antena 3. "Encara no dono res per fet ni per deixat de fer", ha assegurat el ministre, que ha afegit que el sorprèn que calgui "treure conclusions de coses que no han passat encara".

Des de Catalunya, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha afirmat que veu "molt difícil" que es pugui mantenir la legislatura, abans d’opinar que no se l’ha "carregat" la proposta del 'relator' a Catalunya, sinó "una dreta que mai accepta del tot que governin altres partits" i els partits independentistes catalans, que han fet "un càlcul equivocat".

Una precampanya amb "dos bàndols"

El PSOE ja avança un discurs de precampanya en el qual dibuixarà "dos bàndols": el dels que volen que Espanya progressi d’una forma "justa" i el dels partits que "es van retratar" votant contra els pressupostos. "Ara tots els espanyols poden veure que hi ha dos bàndols diferents", ha dit la presidenta del PSOE,Cristina Narbona, a TVE, situant el PP i Cs en el mateix bàndol de confrontació contra Sánchez que als independentistes catalans.

Notícies relacionades

Davant les opinions crítiques manifestades en les últimes setmanes per barons com el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, i el d’Aragó, Javier Lambán, s’ha mostrat convençuda que "no eren compartides per la totalitat de la militància", que en els actes continua expressant el seu "total recolzament" a la direcció del partit. 

Finalment, el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, ha afirmat, preguntat per un possible avançament electoral de les eleccions autonòmiques a la Comunitat, que "el normal en aquestes condicions és que se celebrin l’últim diumenge de maig", tot i que ha insistit que aquesta és una potestat que li correspon com a cap del Consell i no hi renunciarà mai".