FINAL DE LA LEGISLATURA

Sánchez anunciarà divendres la data de les eleccions generals: 14-A o 28-A

El president preveu convocar de forma imminent les legislatives després de caure els Pressupostos 2019

El cap de l'Executiu té sobre la taula les dues dates i l'última decisió "és personal"

calendario-dos-fechas

calendario-dos-fechas

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

La legislatura ha mort amb els Pressupostos.Pressupostos Pedro Sánchez anunciarà la data de les eleccions a l’abril aquest divendres, després del Consell de Ministres. El president del Govern no ha revelat cap detall i ha sortit del Congrés sense dir cap paraula, després de la votació en què han caigut els comptes públics, en direcció al seu despatx, on estarà la resta del dia. El cap de l’Executiu té sobre la taula dues dates possibles amb les seves respectives anàlisis de pros i contres. Els seus col·laboradors admeten que la decisió última “és personal”. Pot triar el 14 o el 28 d’abril. El ‘superdiumenge’ al maig ha quedat descartat.

Fonts coneixedores dels detalls expliquen a aquest diari que en la reunió de dilluns a la tarda es va avalar el 14-A. Semblava definitiu. No obstant, algunes persones pròximes al president i el PSOE prefereixen que les generals siguin el 28-A per dos motius: ja hauran finalitzat les vacances de Setmana Santa (que podria precipitar una baixa participació) i, sobretot, perquè seria més a prop de les eleccions del 26 de maig i exerciria una influència positiva en activació de vot sobre aquesta campanya de municipals, autonòmiques i europees.

La tesi del 28-A, indiquen fonts governamentals, és en aquests moments la més probable, però no és definitiva fins que Sánchez doni la validació última. ¿Quan serà?  Sánchez formalitza la convocatòria, que després ha de ser decretada pel Rei. Si finalment tria aquesta data, haurà de formalitzar la convocatòria dilluns 4 de març, que quedaria publicada al BOE l’endemà, complint amb els 54 dies de marge establerts legalment. 

Des de Nadal

El Govern va assumir des de Nadal que els Pressupostos difícilment tirarien endavant i des d’aleshores prepara una campanya per a la primavera, encara sense data decidida.

Notícies relacionades

Fonts governamentals expliquen a EL PERIÓDICO que tot es va accelerar divendres i que Sánchez va prendre aquest diumenge, després de la punxada de la manifestació del PP, Cs i Vox, la decisió de posar fi a la legislatura i convocar eleccions a l’abril. Amb això assumit, el Govern no va tornar a negociar amb els dirigents sobiranistes, malgrat que fins a la votació de dimecres hi havia temps per a una acord. Voluntat ja no. El president va tenir clar diumenge l’avanç electoral. No era, com molts van interpretar, un envit als independentistes. No servia de res l’intent a la desesperada de Pablo Iglesias. 

Des de la Moncloa creuen que aquest és el moment adequat. La ruptura de l’aliança amb els independentistes i la por d’un tripartit de dretes amb Vox dins del Govern són dues cartes que jugaran en una campanya que preveuen disputada però que afronten“esperançats”. Tenen enquestes. Sánchez es prepara per a aquesta contesa des que va arribar a la presidència.