COMICIS GENERALS

Les eleccions anticipades sorprenen així els partits estatals

Un PSOE sense suma màgica i un Podem en convulsió davant populars i taronges a prop de Vox afronten l'avançament de les generals

GRAF6039. MADRID, 12/02/2019.- Vista del hemiciclo del Congreso durante la intervención del presidente del PP, Pablo Casado, este martes en el debate de totalidad de los presupuestos. EFE/ Juan Carlos Hidalgo

GRAF6039. MADRID, 12/02/2019.- Vista del hemiciclo del Congreso durante la intervención del presidente del PP, Pablo Casado, este martes en el debate de totalidad de los presupuestos. EFE/ Juan Carlos Hidalgo / Juan Carlos Hidalgo (EFE)

6
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Iolanda Mármol / Miguel Ángel Rodríguez

L’avançament electoral que el president del Govern, Pedro Sánchezanunciarà previsiblement aquest divendres agafa els partits en situacions diverses. Els socialistes surten primers, segons les enquestes, però la caiguda que es pronostiquen per als seus socis de Podem dificultaria una suma de les esquerres. Mentrestant, el PP busca reeditar l’acord andalús amb un tripartit de dretes amb Cs i Vox, i els taronges veten qualsevol pacte de futur amb Pedro Sánchez, donant a entendre que sí que podrien pactar amb el PSOE amb un altre líder.

El PSOE, sense suma màgica

El PSOE va primer a la graella de sortida en les eleccions generals, però amb el vertigen de no tenir aliats amb qui sumar prou escons per repetir en el Govern. Les enquestes internes que té li donen 120 diputats, cosa que el consolidaria com l’únic gran partit, i deixaria enrere amb claredat el PP i Ciutadans, que es mourien en una forquilla d’entre 80 i 90 parlamentaris. Els seus estudis preveuen una intensa caiguda d’Units Podem, cosa que dispara la preocupació en els socialistes malgrat la paradoxa: el PSOE va afrontar les anteriors eleccions amb la por del pronosticat 'sorpasso' de Pablo Iglesias i ara s’enfronta a aquests comicis amb la convicció que el seu sobrevingut aliat caurà estrepitosament i no arribarà a ser prou frontissa. 

La portaveu d’Units Podem, Irene Montero, amb el president del Govern, Pedro Sánchez / JOSÉ LUIS ROCA

El drama, reconeixen els socialistes, seria no mobilitzar l’electorat progressista que s’ha anat desencisant amb els dos partits i que dubta si abstenir-se.

El PSOE confia a sacsejar aquests electors amb la transversalitat del 8-M. Elfeminisme, la lluita contra les desigualtats de gènere i la violència masclista seran un tema clau en la campanya electoral, que vincularà a l’amenaça d’una regressió en les polítiques si Vox entra en un Govern de dretes. També apel·larà a la gent gran, que continuen sent el nínxol essencial dels socialistes.

Sánchez arriba a les eleccions com el líder més ben valorat dels principals partits i amb els Pressupostos acabats de tombar pels independentistes com a programa electoral. És possible que recuperi durant la campanya part de l’onada d’il·lusió que va despertar després de guanyar la moció de censura, però els seus assessors saben que serà difícil conquistar el vot podemista. Tot i que hi ha fugues d’electors morats al PSOE, la immensa majoria dels desencisats amb Iglesias fan més grossa la bossa de l’abstenció.

El PP, contra el tripartit

Pablo Casado preferiria que Sánchez apostés pel 'superdiumenge' i fes coincidir les generals amb les municipalsautonòmiques i europees, però no li importa haver d’afrontar-les a l’abril. I triaria aquesta data per estratègia, perquè fos un vot de censura general al PSOE en totes les institucions i també, afirma, per evitar als espanyols el "malbaratament" de "200 milions" que suposa, segons els seus càlculs, separar les dues convocatòries.

Malgrat que l’evolució del PP en algunes enquestes és negativa davant els seus competidors de Ciutadans i Vox, la preocupació és limitada, ja que és amb ells amb qui es veu a la Moncloa. Casado va assegurar aquest dimecres, després de la caiguda dels Pressupostos, que oferirà als electors fer un "front comú" amb Albert Rivera i Santiago Abascal per frenar l’independentisme i el populisme. El líder dels conservadors aspira a poder reeditar el pacte a tres de la Junta d’Andalusia en algunes comunitats autònomes i també a l’Executiu central. En aquest context, va apuntar que confia que els electors sàpiguen veure que el seu partit "sap teixir aliances a dretes i esquerres" i no "divideix els espanyols".

"El PP està preparat per tornar al Governd’Espanya", va exclamar el dirigent conservador abans d’anunciar que el primer que farà és "aplicar la Constitució" a Catalunya. Segons fonts del seu equip, té "molt clar quin 155 vol". I no el preocupa que el PP pugui perdre la majoria absoluta que en aquests moments té al Senat, la Cambra que ha d’aprovar les mesures que s’inclourien en aquesta nova intervenció de la Generalitat de Catalunya. Casado confia, afegeixen aquestes fonts, que "Ciutadans entri amb molts senadors" i que el "PSOE que quedi després de la derrota de Sánchez" també l’acompanyi en el seu model de 155.

El president del PP, Pablo Casado, a l’hemicicle de la Cambra baixa / DAVID CASTRO

Podem, en convulsió

La lluita fins a l’últim minut d’Units Podem per tirar endavant els Pressupostos Generals de l’Estat va resultar estèril. Ni les trucades d’Iglesias de dimarts a última hora per aconseguir un acord in extremis entre el Govern central i els partits independentistes ni les reiterades crides dels dirigents morats a la responsabilitat d’ERC  i el PDECat van servir per evitar el fracàs dels "Pressupostos més socials de la història". I tot això força un més que previsible avançament electoral, per al qual Units Podem assegura que està preparat. 

Les possibles dates estudiades fins ara, 14 o 28 d’abril, sembla que no desagraden al partit. Entre els avantatges hi ha que Iglesias, de baixa per paternitat des del desembre passat, es podria reincorporar just al començament de la campanya electoral. A més, celebrar els comicis generals abans que els autonòmics permetria al líder morat examinar-se a les urnes abans que Íñigo Errejón, cofundador del partit i aspirant a la presidència de la Comunitat de Madrid amb la plataforma Más Madrid, que comparteix amb Manuela Carmena. Un bon resultat dels morats a escala nacional serviria per desactivar l’impuls que, sembla, està agafant Errejón. 

La formació morada surt a les eleccions en una situació difícil. L’última enquesta del CIS, publicada el 31 de desembre, situa el partit en tercera posició, amb el 15,4% dels vots, per sota del PSOE i Ciutadans, i superant lleugerament el PP. A això s’hi ha de sumar la patacada de les últimes eleccions autonòmiques.

Endavant Andalusia (coalició formada per IU i Podem) va perdre tres diputats respecte a l’anterior legislatura. Uns resultats que van atribuir a la desmobilització de part del seu electorat i que esperen que no es repeteixin en un escenari en què les dretes guanyen protagonisme.

Cs veta Sánchez

"Ho diré ho més clar: amb [Pedro] Sánchez no", va assegurar Rivera quan la premsa li va repreguntar si descarta totalment un pacte amb un PSOE sense Sánchez com a secretari general. En aquests temps de política líquida i amb els antecedents del president de Ciutadans (va assegurar en diverses ocasions que no fariaMariano Rajoy president i el va acabar investint), aquestes afirmacions són les que queden a l’hemeroteca per veure com comença una precampanya i com s’acaba tot després de les urnes i les negociacions. 

El president de Cs, Albert Rivera, intervé al Congrés durant el debat dels Pressupostos / JOSÉ LUIS ROCA

Segons fonts de la direcció taronja, Sánchez, amb qui Rivera va arribar a tancar un pacte el 2016 per intentar governar, mostra ara una concepció "radicalment diferent" d’Espanya i "és part del problema" que tenen els ciutadans. En el partit creuen que la voluntat de Sánchez és "reeditar la majoria de la moció de censura, amb els populistes de Podem i amb els independentistes" i repetiran aquesta tesi per intentar atraure votants desencisats amb l’estratègia de diàleg posada en marxa pel cap de l’Executiu.

Notícies relacionades

No obstant, saben que en aquesta eventual convocatòria immediata d’eleccions, el PSOE intentarà que els electors de centre no oblidin la fotografia de diumenge passat a la plaça de Colón de Madrid, on Rivera va posar amb el líder de Vox, i tampoc que Ciutadans ha arribat a un pacte amb aquest partit d’extrema dreta a la Junta d’Andalusia. 

El polític català no va voler sumar-se a les "quinieles" sobre la possible data de les eleccions generals i va mostrar el seu desig que els ciutadans puguin votar "com més aviat millor" per acabar amb una Espanya "paralitzada" per culpa d’un Govern que està a mercè dels independentistes i els populistes, va denunciar.