L'AVANÇAMENT ELECTORAL

La ministra d'Hisenda anuncia que aquest divendres se sabrà la data de les eleccions i avisa que "hi haurà ajustaments"

Montero veu complicat anar fent a base de decrets llei i no veu gaire recorregut als impostos digital i de transaccions financeres

zentauroepp46948475 graf6510  madrid  13 02 2019   la ministra de hacienda  mar 190214110952

zentauroepp46948475 graf6510 madrid 13 02 2019 la ministra de hacienda mar 190214110952 / Chema Moya

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La ministrad’Hisenda María Jesús Montero, ha afirmat aquest dijous que aquest divendres el Govern comunicarà la convocatòria d’eleccions generalsd’eleccions generals, que serà "segur" al llarg del 2019. "Divendres, demà, es comunicarà la convocatòria d’eleccions, però la data concreta només la sap el president del Govern", ha dit la ministra en declaracions a la cadena Cope recollides per Europa Press.

Montero ha insistit que el president, Pedro Sánchez, ha sigut "molt clar" sobre això: "Divendres comunicarà en el Consell de Ministres la seva decisió i posteriorment es donarà a conèixer als ciutadans i als mitjans de comunicació", ha explicat.

La titular d’Hisenda ha indicat que el Govern, després del rebuig dels seus Pressupostos al CongrésPressupostos , pot anar fent a base de decrets llei, però només durant un temps "breu", i per això "és evident l’avançament de la convocatòria electoral". En tot cas, ha assenyalat que veu "complicat" l’escenari de governar amb decrets llei, ja que estan limitats a qüestions de necessitat urgent. "Pot ser que el Govern encara tingués capacitat de posar sobre la taula alguns decrets llei, però haurien de ser limitats", ha remarcat.

@epgráficos

"S’hauran de fer ajustaments"

La ministra ha recordat que el rebuig del projecte pressupostari del Govern i la pròrroga delsPressupostos  del 2018 aboquen l’economia espanyola a un dèficit públic del 2,3% o del 2,4% del PIB i, per tant, a l’incompliment de l’objectiu pactat amb Brussel·les, cosa que obligarà a adoptar mesures.

"Si hi ha una convocatòria electoral, imagino que el govern entrant adoptarà les mesures corresponents i si es prolonga la convocatòria electoral, serà aquest Govern el que hagi de fer un reajustament dels comptes públics per veure com es pot ajustar més al compliment de l’objectiu de dèficit", ha afirmat.

Montero ha recordat que, amb la devolució dels Pressupostos a l’Executiu, la previsió d’ingressos cau, ja que moltes de les mesures quehavien de procurar recursos, sobretot tributàries, no tiraran endavant.

Els que sí que seguiran el seu camí ara per ara són els impostos a les transaccions financeres i l’impost digital, que es van aprovar al marge dels Pressupostos, tot i que la ministra no els aventura massa recorregut, ja que la convocatòria d’eleccions suposaria la dissolució de les Corts, on s’estan tramitant aquests impostos . "Veurem a veure fins on arriben, però em temo que no aniran gaire lluny", ha apuntat la ministra.

Montero ha assegurat que el fet que el PP i Ciutadans recolzessin les esmenes a la totalitat juntament amb ERC i el PDECat demostra que és "mentida" que el Govern hagués fet cessions als independentistes.

Calviño: "Una oportunitat perduda"

La ministra d’Hisenda ha insistit que el Govern continuarà treballant "fins a l’últim minut" per millorar la situació d’Espanya. El mateix ha dit la ministra d’Economia, Nadia Calviño, en declaracions a Telecinco recollides per Europa Press.

Notícies relacionades

"Continuarem treballant fins a l’últim moment i espero que els pròxims quatre anys també", han sigut les paraules de Calviño, que ha lamentat que els Pressupostos del Govern socialista s’hagin quedat pel camí.

La ministrad’Economia  s’ha mostrat "molt satisfeta" de la feina que ha fet des que Sánchez va arribar al Govern, destacant que en els vuit mesos transcorreguts des d’aleshores ha millorat l’apreciació sobre Espanya dels mercats financers.