MOBILITZACIONS

La jutge arxiva per "pacífic" el tall de l'AVE a Sants en la vaga del 8-N

Assegura que els investigats van tenir una "permanència efímera" a les vies

La vaga general ha produït afectacions a la mobilitat per talls puntuals del trànsit provocats en diverses carreteres catalanes. / EFE VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Efe

Una jutge ha tornat a arxivar la causa contra nou activistes acusats d’ocupar la línia de l’AVE a l’estació de Sants de Barcelona en la vaga general del 8 de novembre de 2017, al concloure que van tenir una presència "efímera" a les vies i que la seva actuació va ser "pacífica i tranquil·la".

En una interlocutòria, a la qual ha tingut accés Efe, la titular del Jutjat d’Instrucció número 24 de Barcelona ha arxivat la causa, que va reobrir el gener de l’any passat a instàncies de la Fiscalia, després d’haver-la arxivat inicialment el desembre del 2017.

En el marc d’aquesta causa, la jutge va citar com a investigats nou vaguistes, identificats pelsMossos d’Esquadra quan sortien de les andanes després d’ocupar, juntament amb centenars d’activistes delsCDRmés, les vies de l’Estació de Sants, impedint la circulació de trens de l’AVE entre les 16.45 i les 22.30 hores, cosa que va afectar milers de persones.

En la seva interlocutòria d'arxivament, la jutge afirma que no s’ha vist en els investigats "cap funció de direcció, coordinació de la protesta" ni que realitzessin cap tasca de portaveus o similar, ni que el seu comportament tingués "cap indici de violència o intimidació".

La jutge remarca que tots els imputats, que van participar en una protesta contra l’empresonament dels líders independentistes, van ser identificats pels Mossos quan sortien de l’Estació de Sants, si bé únicament quatre d’ells apareixen en les imatges tallant les vies, tot i que per "escassos lapses de temps", amb una "permanència efímera" a les vies.

A més, ressalta que cap dels investigats va causar danys a les vies mitjançant la col·locació d’obstacles imprevisibles, ni vessat substàncies inflamables o lliscants.

Segons la jutge, tampoc consta que l’ocupació de les vies causés un "greu risc" per a la circulació, en tant que el tren AVE que era a l’estació no estava circulant ni en marxa i que l’ocupació "va ser pacífica i calmada, sense incidències."

Notícies relacionades

L’únic acreditat en la investigació, segons la jutge, és que la presència d’alguns dels investigats a les vies va ser "merament puntual" i que l’ocupació va ser "esporàdica" per part dels imputats.

La jutge també apunta que el tall del servei va ser "parcial", ja que durant la protesta va poder sortir un tren d’alta velocitat i que, a més, els danys i l’afectació per als usuaris es van mitigar en part perquè Renfe i Adif van establir un servei alternatiu d’autobusos. 

Temes:

CDR Vagues