EL DILEMA CATALÀ

Irene Lozano compara el referèndum independentista amb una violació

L'actual secretària d'Estat de l'Espanya Global es disculpa hores després: "No vaig fer la millor de les comparacions"

El PDECat exigeix la dimissió "immediata" de la dirigent i ERC pregunta al Govern si està "orgullós" d'aquestes paraules

zentauroepp45958524 graf1552  madrid   19 11 2018  la secretaria de estado de es181121205809

zentauroepp45958524 graf1552 madrid 19 11 2018 la secretaria de estado de es181121205809 / ZIPI

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’actual secretària d’Estat d’Espanya Global, Irene Lozano, ha comparat el referèndum d’independència amb unaviolacióen una entrevista a la televisió britànica Sky News.

Lozano explica que els catalans volien organitzar un referèndum però "no tenien permís per fer-ho", i tot seguit decideix utilitzar "la metàfora del sexe" que "sempre" utilitza, va dir, "per explicar aquest tema". "No està prohibit igual com votar, però no pots fer-ho per força, necessites permís perquè si no és una violació", va sostenir en la seva intervenció en el programa World View. El periodista li va respondre: "¿Estàs comparant organitzar un referèndum amb una violació?"

En aquest moment, Lozano s’adona del que ha dit i s’excusa que el que volia dir és que "qualsevol acte que facis és diferent si el fas amb permís o sense. El que jo he dit és que el sexe està bé però deixa d’estar-ho quan es fa sense permís", afegeix.

Davant de l’enrenou causat per aquestes declaracions, Lozano ha intentat justificar aquesta afirmació. "Ahir a la nit no vaig fer la millor de les comparacions. Provava d’explicar la diferència entre fer les coses amb o sense el consentiment dels afectats", ha escrit la secretària d’Estat en un apunt en el seu perfil de Twitter, en el qual reconeix el seu desencertat símil.

Les disculpes no han convençut els grups independentistes. El PDECat ha presentat una moció en la comissió d’Exteriors del Senat en la qual exigeix la dimissió de Lozano de forma "immediata" per "la gravetat" de les seves declaracions. 

Notícies relacionades

Per la seva banda, ERC ha dirigit una bateria de preguntes al Govern de Pedro Sánchez per saber, entre altres qüestions, si està "orgullós" de les paraules de la seva secretària d’Estat. "¿Considera el Govern que la directora d’Espanya Global ha deixat en ridícul a Espanya o que, contràriament, la representa bé?", diu un dels interrogants. Els republicans pregunten a l’Executiu si comparteix les paraules de Lozano i si creu que aquestes transmeten una imatge fidel del pensament espanyol. En cas contrari, volen saber si el Govern preveu adoptar alguna mesura contra la responsable de l’antiga Marca Espanya.

A més, el grup de Joan Tardà demana detalls del salari de la secretària d’Estat, suplements i dietes, així com dels viatges realitzats fins al moment i el cost detallat de cada un d’ells.