VISTA ORAL AL SUPREM

Judici en campanya

La convocatòria electoral condiciona el procés contra els líders del referèndum de l'1-O

La cúpula d'ERC acompanyarà aquest dijous Junqueras, que està previst que declari abans que Forn

zentauroepp46934020 jailed catalan separatist leaders including  front row l r  190212111308

zentauroepp46934020 jailed catalan separatist leaders including front row l r 190212111308 / EMILIO NARANJO

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Per si el judici als impulsors del referèndum unilateral de l’1-O no tingués prou particularitats, la imminent convocatòria d’eleccions generals acaba de convertir-lo en una fita insòlita. Tret que les sessions se suspenguin temporalment –una cosa que les defenses veuen poc probable–, serà inevitable que s’encavalquin amb la campanya electoral. Un cop trencada la majoria que va propiciar la caiguda de Mariano Rajoy, i amb alguns dels principals líders d’ERC i del PDECat asseguts al banc dels acusats, sembla impossible que el procés que se segueix al Tribunal Suprem quedi al marge de les escaramusses polítiques que comencen a lliurar-se fora.

La fiscalia va afirmar aquest dimecres, en la segona jornada de la vista oral, que el judici contra els impulsors de l’1-O “no és polític”.No obstant, i al marge d’altres consideracions, la política s’esmuny per totes les escletxes de la sala segona del Suprem. Si Pedro Sánchez confirma divendres que les eleccions se celebren a l’abril, aviat es coneixerà quins efectes produeix la convocatòria en cada una de les faccions de l’independentisme, perquè la precària unitat que han intentat construir entorn del judici es pot veure compromesa.

Fonts del Govern afirmen que, de fet, el president del Governprecipita la crida a les urnesper guanyar temps. És una carambola arriscada, però part de l’independentisme creu que Sánchez busca un resultat electoral que li permeti seguir a la Moncloa i ampliï el seu marge de maniobra, alhora queli treu del damunt la pressió de negociar amb els partits sobiranistesmentre dura el judici.

“Sánchez és un jugador”, afirmen aquestes fonts, que no dubten que, en cas de victòria socialista, els governs de Madrid i Barcelona tornaran a parlar. Però els independentistes també poden haver compromès el futur dels seus líders processats al tombar els Pressupostos i, potser, obrir les portes al retorn de la dreta a l’Executiu.

Minuts d’or per a Vox

De fet, Vox es frega les mans amb l’avançament electoral, perquè exerceix l’acusació popular en el judici i el seu secretari general, l’advocat Javier Ortega Smith, podrà disposar durant dies de minuts d’or de televisió en directe. Tot i que aquest dimecres el partit va sorprendre els qui esperaven una primera intervenció contundent i es va cenyir gairebé per complet a qüestions tècniques, és segur que d’ara endavant provaran d’aprofitar l’oportunitat.  

Quan es va constatar que Esquerra i el PDECat mantenien al Congrés les seves esmenes als comptes del Govern, al Suprem es tancava la segona i última sessió dedicada a les qüestions prèvies. Era el torn de les acusacions, i la fiscalia el va fer servir per respondre a fonsals atacs que l’arquitectura institucional espanyola havia rebut en la vigília per part dels advocats dels acusats.

Javier Zaragoza i Fidel Cadena, els fiscals que van intervenir, van utilitzar sobretot tres arguments. Primer: que no només no s’han lesionat els drets dels processats, sinó que el judici té lloc per “defensar la democràcia espanyola”. Segon: que hi va haver violència –van parlar de “murs humans” animats pels acusats per “impedir l’acció policial” l’1-O–, un element imprescindible per sostenir que va existir delicte de rebel·lió.I tercer: que la sobirania rau en el conjunt del poble espanyol, i que no es pot trossejar.

Candidats processats

A partir d’allà, les intervencions més aviat vans de l’advocada de l’Estat i de l’acusació popular només van servir per preludiar el primer plat fort de la vista, que se serveix aquest dimecres. Està previst que tant Oriol Junqueras com Joaquim Forn declarin, i això provocarà quela política torni de ple al Suprem.

Notícies relacionades

Tant el líder d’Esquerra com l’exconseller d’Interior seran candidats pròximament: Tot i que cap d’ells té previst presentar-se a les eleccions generals, Junqueras serà el cap de llista del seu partit en les europees, i Forn és l’aspirant a alcalde de Barcelona del PDECat i la Crida.

Mentre fonts properes a la defensa de Forn afirmen que la convocatòria electoral no influirà “gens” en la declaració de l’exconseller, hi ha gran expectació per sentir parlar Junqueras. Una delegació formada per les principals figures del partit republicà –Roger Torrent, el vicepresident Pere Aragonès i els consellers Alfred Bosch, Teresa Jordà, Chakir el Homrani i Ester Capella, entre d’altres– serà a Madrid donant suport al seu líder. ERC ha tocat a sometent.