El PDECat confirma l'esmena a la totalitat als pressupostos de Sánchez

Torra reuneix al Parlament a JxCat, diputats i senadors del PDECat i Puigdemont per videoconferència

Fonts del Govern adverteixen que les negociacions amb l'Estat evolucionen en negatiu

h07gucbgfywwtd53jhpc341100 / periodico

1
Es llegeix en minuts

El PDECat confirmarà aquest dijous que demà registrarà l’esmena a la totalitat als pressupostos generals de l’Estat. Aquesta serà la principal conclusió de la cimera que mantenen al Parlament el president Quim Torra, membres del seu Govern, el grup de Junts per Catalunya a la Cambra catalana així com diputats i senadors del PDECat en les Corts generals, amb la presència per videoconferència de l’expresident Carles Puigdemont.

La presentació de l’esmena respon al previst i ja anunciat dilluns passat, si bé arribarà després que ERC s’avancés i registrés dimarts el text de la seva esmena. Totes les esmenes, també les que presentaran el PP i Ciutadans, es votaran conjuntament el pròxim dimecres al Congrés. Fins aquell moment hi ha marge perquè s’aixequi el veto de republicans i postconvergents, si fructifiquen les negociacions entre el Govern i l’Executiu de Pedro Sánchez en relació amb la creació d’una mesa de diàleg polític amb la presència d’un relator independent.

Notícies relacionades

Fonts del Govern consultades sobre això han advertit que ara com ara les possibilitats que s’aixequi el veto són escasses. És més, s’adverteix que en aquests moments el contingut de les converses en lloc d’avançar cap a un acord, va en sentit contrari. Sempre segons aquestes fonts, serà necessari que el president del Govern, Pedro Sánchez, sigui valent respecte a la concreció de la mesa de diàleg de partits estatals, amb un relator, en la que participin representants del PSOE, Podem, JxCat i ERC. I que en paral·lel es forgi una mesa negociadora que sorgeixi de la comissió bilateral Estat-Generalitat.

Els noms

Sempre segons aquestes fonts, encara no estan sobre la taula noms concrets que puguin exercir la funció de relator, si bé és cert que des de dilluns el Govern té sobre la taula un document del Govern amb un calendari, metodologia i continguts de les negociacions, que inclou diversos noms de perfil estranger que poguessin exercir aquesta funció. Noms que la Generalitat insisteix que han de ser "neutrals" i per tant no implicats en el passat amb el Govern o la Generalitat. A part, el Govern recorda en la seva proposta que les converses han d’incloure la qüestió del dret d’autodeterminació de Catalunya i posar fi a la "repressió" contra l’independentisme.