CONTACTES EN MARXA

Sánchez accepta un 'relator' del diàleg per salvar els comptes

ERC i el PDECat veuen amb bons ulls la mesura i demanen avenços amb l'Advocacia

Palau reintrodueix l'exigència de l'autodeterminació, amb recels de part del PDECat

relator / periodico

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

La negociació dels pressupostos de l’Estat s’està convertint en una guerra de guerrilles al si de la postconvergència. Quan el Govern espanyol i els partits independentistes acostaven posicions –buscant un relator de la taula de diàleg que es crearà– perquè els comptes almenys puguin tramitar-se la setmana que ve, va reaparèixer una nova condició –l’exigència que es negociï explícitament sobre el dret a l’autodeterminació de Catalunya–. Tots dos punts són en un document que la Generalitat farà arribar a la Moncloa, document pactat entre els dos partits del Govern, segons fonts de Palau.

La portaveu del Govern, Elsa Artadi, mostrava a la una de la tarda una cara optimista, confirmant el que minuts abans havia anunciat el líder del PSC, Miquel Iceta: que l’Estat acceptava la figura d’un observador neutral a la taula de partits, idea compartida per Torra a Sánchez a la reunió del Palau de Pedralbes del mes de desembre. Artadi va afirmar que s’estava fent “un pas en la bona direcció”. Tors dos governs se citaven a enviar-se mútuament propostes de noms que generin confiança en les dues parts.

Al matí, el PSOE s’havia posat en contacte amb els republicans via telefònica per dir-los poc menys que ‘missatge rebut’, amb referència a les portades dels diaris catalanes que destacaven la pressió dels independentistes al Govern de Pedro Sánchez. Després d’aquesta comunicació, els republicans esperaven que hi hagués algun moviment. Es pot recordar que mentre al Govern li val l’abstenció del PDECat, si ERC vota a favor dels comptes, el cas invers no li val. És a dir, el 'sí' postconvergent seria insuficient si ERC no recolza els comptes. 

Aquest va arribar amb la proposta d’incorporar un extern a les reunions de les forces, es digui com es digui la figura, tot i que a ERC apostaven per ‘facilitador’. La mesura va ser molt ben rebuda tant en el partit com en el 50% del Govern que comanda Pere Aragonès.

Algunes veus fins i tot van apuntar que, vista la dificultat que comporta que el Govern s’entremeti en l’acció judicial, si més no en l’Advocacia de l’Estat, la creació del "facilitador" podria valer per admetre a tràmit els comptes. Altres veus, no obstant, van recordar que la condició per a tal admissió era doble i sense aquest segon pas, el de la situació judicial, no hi pot haver ‘plàcet’ republicà. Després de la cimera de la tarda, el president d’ERC al Parlament, Sergi Sabrià, va incidir en el "final de la repressió", i en "l’exercici del dret a l’autodeterminació" per recolzar els comptes

Condició "irrenunciable"

Artadi, en la mateixa compareixença abans esmentada va afegir, així mateix i només quan va ser preguntada sobre això, la condició “irrenunciable” d’abordar el dret d’autodeterminació.

Fonts sobiranistes consultades confirmaven que en part de pont de comandament de l’independentisme postconvergent es va escampar el pànic al veure que s’estaven acostant posicions amb el Govern, i per això es va aixecar una bandera de difícil digestió a la Moncloa, la referència a l’autodeterminació. Fonts de presidència afirmaven que aquest punt estava pactat ahir amb ERC. A mitja tarda Presidència de la Generalitat feia públic el document de propostes de Torra a Sánchez el 20 de desembre passat, en el qual es parla explícitament de “reconèixer i fer efectiu” el dret d’autodeterminació. Fonts del PSC veuen salvable l’escull: si hi ha un 'relator', aquest s’encarregarà de confirmar que uns demanen l’autodeterminació i d’altres la neguen. Sense més recorregut.

La figura externa plantejada pel Govern va en la línia del que demanava l’independentisme, però amb dues importants diferències. La Moncloa rebutja que es tracti d’un "mediador" i rebaixa la seva entitat. Parla d’un "relator", d’"algú que pugui prendre notes". I el més important: l’Executiu assenyala que aquesta persona no s’incorporaria en cap cas a les reunions bilaterals entre l’Estat i la Generalitat.

Notícies relacionades

"La democràcia ens obliga a asseure’ns amb els que no pensen com nosaltres", va dir al Senat la número dos de l’Executiu, Carmen Calvo, que va precisar que es tractaria d’un "relator", d’"algú que pugui prendre nota" i "pugui coordinar" la taula de partits, algú "que entengui bé de resoldre una crisi territorial important".  El PP i Cs van tardar poc a acusar l’Executiu de "trair Espanya" i donar "respectabilitat als colpistes"

De moment, ERC ja ha registrat aquest dimarts la seva esmena a la totalitat dels Pressupostos, tal com va avançar aquest diari fa 15 dies. El republicà Joan Tardà va vincular la negociació dels comptes amb els gestos que el Govern ha de fer en relació amb la fiscalia general de l’Estat i la situació dels presos del procés.