CAMPANYA

JxCat demana a ERC i la CUP que treballin per "restituir" Puigdemont

El grup parlamentari publica un vídeo a les xarxes socials coincidint amb l'aniversari de la investidura fallida

5rmssfj5 nykmxol / periodico

2
Es llegeix en minuts
ACN

El grup parlamentari de JxCat ha reivindicat aquest dimecres el compromís per restituir el seu líder, Carles Puigdemont, just un any després de la investidura fallida. A través d’un vídeo penjat a les xarxes, diputats del grup traslladen aquest compromís a les altres forces independentistes al Parlament, ERC i la CUP, així com a tots els "demòcrates", i els demanen que treballin per restituir el president de l’1-O.

"El nostre compromís de restituir Puigdemont continua vigent", remarquen, després d’argumentar que l’Estat no ha acceptat el resultat de les urnes del 21-D. "Tot el que ha passat aquest any ha evidenciat que la decisió correcta era i és investir Puigdemont, el president legítim de Catalunya, i restituir tot el seu Govern, a la presó o exili", afirmen al vídeo.

Els diputats de JxCat fan una crida "a les forces de la majoria independentista" i "a tots els demòcrates" en general a "treballar per restituir el president de l’1 d’octubre i per restaurar la dignitat i els drets que l’Estat ens ha tret aquest any".

Topada de Puigdemont i Junqueras

El vídeo arriba l’endemà d’una topada entre el mateix Puigdemont i el president d’ERC i exvicepresident del Govern, Oriol Junqueras, en presó preventiva i pendent de ser traslladat a Madrid per anar al judici de l’1-O.

En una entrevista concedida al diari francès 'Le Figaro', Junqueras va justificar per "responsabilitat cívica i ètica" la seva decisió de seguir a Catalunya i no emprendre el camí de l’"exili", en contraposició a Puigdemont, que va fugir a Bèlgica: "Sòcrates, Sèneca i Ciceró van tenir la possibilitat de fugir i no la van aprofitar", va destacar el líder d’ERC en declaracions al diari francès.

Notícies relacionades

Des de Dublín (Irlanda), on va iniciar una vista de dos dies, Puigdemont va deixar entreveure el seu malestar per les paraules de Junqueras, i el va instar a parlar més a fons sobre aquest assumpte una vegada tancat el judici de l’1-O: "Tots sabem on érem, el que vam fer. Jo sempre he dit que tindré paciència fins a la sentència. Després, cada un explicarà el que hagi d’explicar".

Avui fa un any que el president del Parlament, Roger Torrent, va ajornar el ple d’investidura de Puigdemont, sense desconvocar-lo, per assegurar que el candidat se sotmetés a un debat "amb totes les garanties". Al seu torn, el líder de JxCat –que va fugir a Bèlgica per eludir l’acció de la justícia espanyola– va lamentar la decisió de Torrent de no celebrar el ple, malgrat va dir que s’havia de "respectar".