LA DURADA DE LA LEGISLATURA

El Govern pressiona ERC i el PDECat amb un avançament electoral

«Si no hi ha Pressupostos, hi haurà eleccions el 2019», adverteix la ministra Montero

L'independentisme no s'arronsa i insisteix en els gestos polítics per recolzar els comptes

zentauroepp46318266 madrid 20 12 18  pleno en el congreso  maria jesus montero  181220095556

zentauroepp46318266 madrid 20 12 18 pleno en el congreso maria jesus montero 181220095556 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Govern, en un nou gir del seu guió, torna a lligar la durada d’aquesta atípica legislatura a la sort que corrin els Pressupostos. A dues setmanes del debat al Congrés de les esmenes a la totalitat dels comptes, que coincidirà amb l’inici del judici al procés, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha assegurat aquest dimarts que si l’Executiu no aconsegueix tirar endavant el seu projecte, convocarà comicis generals anticipats, i avortarà així el desig expressat pel president, Pedro Sánchez, de portar la legislatura fins a la seva culminació, el 2020.

"Si no s’aproven els Pressupostos, hi haurà eleccions el 2019. Crec que això és el que el president té al cap", ha dit Montero a TVE.

Les hipotètiques dates per a les generals serien dues. D’una banda, fer-les coincidir el 26 de maig amb les autonòmiques, municipals i europees. Aquesta possibilitat suscita rebuig entre els líders territorials socialistes, que no volen lligar la seva sort a la de Sánchez i creuen que un 'superdiumenge' eclipsaria les seves pròpies campanyes i es veurien arrossegats per altres debats. Sobretot, el de l’actitud del Govern amb els partits independentistes, a qui necessita per aprovar els Pressupostos.

Confiança en la tramitació

El president, de moment, confia a aconseguir almenys la tramitació dels comptes (l’aprovació final vindria després), una cosa que passa perquè ERC i el PDECat no presentin les seves pròpies esmenes a la totalitat ni recolzin les ja anunciades del PP i Ciutadans. Si l’Executiu aconsegueix passar aquests primers esculls i envia el projecte al Senat, ja s’haurà superat la data límit per convocar les generals al maig.

L’altra possibilitat rau a celebrar les generals a la tardor, després de les municipals i les autonòmiques, en les quals el PSOE pot perdre diversos governs, com ara els de Castella-la Manxa, Aragó i Extremadura, en la línia del que va passar al desembre a Andalusia, on la dreta ha assolit el poder  gràcies a l’entesa entre el PP, Ciutadans i Vox. Si aquests acords es reprodueixen en altres parts d’Espanya, Sánchez podria fer una campanya de les generals molt marcada pel suposat perill que la dreta torni a la Moncloa, i intentaria així reactivar l’electorat del PSOE.

En qualsevol cas, el missatge de Montero pretén pressionar el PDECat i ERC. Cap dels dos partits vol eleccions anticipades, però el debat dels comptes coincideix amb l’inici del judici en el Tribunal Suprem als principals dirigents del procés, una cosa que complica el seu hipotètic recolzament. De moment, l’encarregada de portar les negociacions és la vicepresidenta, Carmen Calvo, en una mostra que el debat sobre el futur dels comptes és moltmés polític que econòmic. "No han fet cap proposta en concret, però tenen interès que es millorin algunes partides pressupostàries", ha explicat Montero.

Fonts del PDECat i ERC han desmentit que hagin entrat ja en les converses estrictament pressupostàries. "No estem en això", assenyalen els postconvergents. "És fals", han dit els republicans. Uns i d’altres coincideixen que tot dependrà de com evolucionin les converses entre l’Executiu i el Govern per abordar la crisi territorial. Les dues parts han acordat que el debat s’afronti a dues taules diferents. Una d’institucional (la comissió bilateral) i una altra de partits. 

Les diferents versions

Notícies relacionades

La ministra d’Hisenda, finalment, ha insistit que l’avançament dels comicis si no hi ha Pressupostos suposaria que Sánchez compleixi "el que va dir". És veritat, però només fins a cert punt. A finals de setembre, a Nova York, el cap de l’Executiu va assenyalar que si els partits independentistes "prioritzen el conflicte", llavors "hi haurà eleccions". No obstant, el 28 de desembre, durant la seva compareixença per fer balanç del 2018, el líder socialista va evitar vincular la legislatura als Pressupostos.

Sánchez també ha enviat missatges contradictoris sobre la mateixa possibilitat de presentar els comptes, l’embrió dels quals es troba enl’acord aconseguit a l’octubre amb Pablo Iglesias, líder de Podem. En un primer moment, va dir que les presentaria tot i que no comptés amb els recolzaments necessaris. Després, que no ho faria si no tenia assegurada la seva aprovació, per "no marejar els espanyols". Finalment, després de la inesperada patacada a Andalusia, va decidir presentar-los.