CONSELL DE MINISTRES

Espanya reconeixerà Guaidó si Maduro no convoca eleccions

El Govern demana la convocatòria de comicis lliures en un termini «molt curt»

L'Executiu adverteix del risc d'anar més enllà i alimentar una resposta violenta

borrell / periodico

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El Govern vol forçarNicolás Maduro a comprometre’s a convocar eleccions en un termini concret i, si no ho fa, reconeixeràJuan Guaidócom apresident legítim de Veneçuela. L’Executiu de Pedro Sánchez està provant de convèncer els seus socis comunitaris perquè la UE assumeixi aquesta posició i estableixi un calendari màxim perquè hi hagi comicis en la reunió que es duu a terme aquest divendres del Comitè Polític i de Seguretat. 

El ministre d’Exteriors, Josep Borrellha cridat al consens al si de la UE consensper arribar a una decisió com més ràpidament possible. No ha concretat quin termini es donaria a Maduro perquè convoqui unes eleccions lliures i amb totes les garanties, supervisades per control internacional. “El termini ha de ser necessàriament i raonablement molt curt”, ha assenyalat en roda de premsa després del Consell de Ministres.

“Si no ho fa haurem d’encarregar la tasca a una altra persona” amb l’objectiu de convocar aquests comicis, segons ha explicat abans de referir-se a un “temps mínim” perquè els veneçolans votin i s’evitin “situacions pitjors”. Segons el seu parer s’ha d’evitar prendre decisions que puguin alimentar un “mal més gran”. 

Pendent de la UE

El Govern lidera aquesta proposta però està pendent que la UE l’avali en la reunió d’aquest divendres per defensar-la de forma unida perquè tingui més força i efectivitat la pressió a Maduro. Borrell ha insistit que no reconeix el resultat electoral delscomicis del maig passat a Veneçuela i ha reivindicat la legitimitat de l’Assemblea Nacional que presideix Guaidó. Tot i així, ha insistit que aquest càrrec no “li entrega per art de màgia el poder polític o administratiu”.

Notícies relacionades

“El reconeixement de l’Assemblea Nacional no canvia la realitat, sinó que genera un procés polític. El que no ens agrada d’aquest procés són les solucions violentes, que és el que provem d’evitar per tots els mitjans. Un reconeixement polític no té efectes màgics. El que no farem és tuits demanant a l’Exèrcit veneçolà que enderroqui violentament al règim com algú ha fet”, ha retret. 

Borrell ha recordat que Maduro té “els ressorts administratius a la seva mà” i que la solució no vindrà amb un ultimàtum sinó amb garanties internacionals. El ministre ha explicat que només hi haurà cimera dels líders d’Exteriors de la UE si la reunió d’aquest divendres no acorda una resposta unànime a la crisi de Veneçuela.