CRISI AL PAÍS SUD-AMERICÀ

Sánchez demana eleccions a Veneçuela sense reconèixer Guaidó

El Govern cerca que la UE pressioni per aconseguir comicis justos i evitar un conflicte armat

Casado i Rivera exigeixen que Espanya recolzi el líder opositor, mentre Podem parla de "cop d'Estat"

reunion-pedro-sanchez-buena / periodico

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Rosa M. Sánchez

El Govern prova d’empènyer la UE cap a una posició que vagi una mica més enllà del merament declaratiu en la crisi de Veneçuela Veneçuelai que impulsi un procés polític per conduir el país a unes eleccions amb totes les garanties democràtiques. Entre els que demanen el reconeixement immediat de Juan Guaidó com a nou president i els que amenacen amb un conflicte armat si s’actua contra el règim de Nicolás MaduroPedro Sánchez va fer aquest dijous una filigrana diplomàtica. Va parlar des de Davos (Suïssa) amb el fins ara dirigent de l’oposició per transmetre-li "empatia pel seu coratge" i va subratllar la legitimitat de l’Assemblea Nacional que presideix, però sobretot, li va demanar eleccions. Segons fonts governamentals, Guaidó va deixar veure que l’horitzó polític passaria per uns comicis, però no va ser explícit sobre els passos que preveu fer per arribar fins a la convocatòria a les urnes.

Després de la conversa, mentre Sánchez passejava per la neu, el Govern va continuar sense reconèixer oficialment Guaidó com apresident, però no va amagar la seva comprensió per la decisió que va prendre aquest dimecres, quan es va proclamar en el càrrec davant de milers de veneçolans. El dirigent llatinoamericà va interpretar la xerrada com un “suport total” de Sánchez, segons va deixar escrit en el seu compte de Twitter, unes paraules que la Moncloa va mirar de no fer servir.

Malgrat que no hi ha una declaració oficial del Govern espanyol que reconegui Guaidó com a nou president, l’acostament i la comprensió és evident. “Els fets i les fotos són eloqüents”, transmeten des de l’Executiu, tot i que no van més enllà, convençuts que és necessari mantenir launitat d’acció a la UE.

pedro-sanchez-hablando-con-guaido / periodico

Sánchez entén que la “sortida natural i idònia” és la convocatòria d’unes eleccions plenament democràtiques i així l’hi va transmetre també als tres presidents llatinoamericans amb els quals es va reunir a Davos. Va parlar amb el cap del Govern aColòmbia, Iván Duque; a l’Equador, Lenín Moreno, i aCosta Rica, Carlos Alvarado, tres mandataris que van reconèixer la legitimitat de Guaidó i que van explicar al president espanyol les raons del seu recolzament.

A ningú al Govern se li escapa el risc d’unconflicteque s’està estructurant en dos blocs enfrontats i armats, el delsEstats Units contra Rússia. Volen avançar amb prudència però exhorten, alhora, la UE perquè acceleri el pas.

La lentitud de la UE

Potser el més clar va ser el ministre d’Exteriors, Josep Borrell, que va retreure als socis comunitaris l’"extraordinària lentitud”amb què estanresponent a la situació a Veneçuela, que ha desembocat en un moment que pot generar una "desestabilització del país”.

Notícies relacionades

“Hi ha morts, hi ha hagut unaacció violenta,no podem estar com estàvem abans d’ahir i hem d’evitar que la cosa empitjori, i això exigeix, sens dubte, un procés d’intervenció per garantir l’única sortida possibleque són unes eleccions”, va defensar. Convençut que caldrà parlar també amb el règim de Maduro, va exhortar la UE que se celebri un Consell d’Afers Exteriors com més aviat millor.

Des de l’oposició, els líders del PP CiutadansPablo Casado Albert Rivera, van exigir a Sánchez un reconeixement explícit de Guaidó per acabar amb el règim chavista i la crisi política i humanitària. Podemparla de “cop d’Estat” i demana a Espanya que defensi la legalitat internacional.