16 jul 2020

Anar al contingut

SONDEIG DEL CEO

La Generalitat suspèn amb un 4,66 de mitjana

El 53,1% dels sondejats creu que l'Executiu no sap com resoldre els problemes de Catalunya

La majoria d'enquestats pensa que Torra ha de centrar esforços a resoldre el problema polític

Júlia Regué

La Generalitat suspèn amb un 4,66 de mitjana

A les portes de complir el vuitè mes al Govern, l’equip liderat per Quim Torra suspèn. A ulls dels catalans, la seva gestió és pitjor que la tisorada d’Artur Mas  i la legislatura del seu successor, Carles Puigdemont. Així ho revela l’informe del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), que dona una nota mitjana de 4,66 a l’Executiu arran de les entrevistes a unes 1.600 persones, una xifra que el mateix document contraposa al 4,96 de Mas i a l’aprovat just de Puigdemont (5,5). Si bé el 62,1% dels enquestats aprova el Govern, gran part del 33,1% que el suspèn ho fa amb una nota que es concentra fregant el 0, fet que decanta la balança. 

La percepció que es tradueix en la xifra mitjana es reforça amb un 53,1% que creu que aquest Executiu no sap com resoldre els problemes. Un 38,4% pensa que sap com abordar-los però necessita temps i sol un 3,8% defensa que els estigui resolent. La sensació de desorientació creix respecte als altres dos anys comparatius, ja que el 2011 va ser del 42,3% i el 2016 del 44%. 

Els sondejats consideren que els esforços del Govern se centren majoritàriament a resoldre el sistema de finançament de Catalunya (73,1%), les relacions amb la resta d’Espanya (40,6%) i a combatre l’incivisme i la violència (40%). En el dilema entre decidir què es prioritza, desembussar el problema polític o gestionar els serveis públics, es divideixen. Un 49,9% aposta pel primer assumpte i un 44,3% pel segon. Es pot assenyalar que l’enquesta es va realitzar entre el 22 de novembre i el 20 de desembre, en un context de mobilitzacions socials de metges, funcionaris i pensionistes contra el Govern i a les portes de la celebració del Consell de Ministres a Barcelona.

Ara bé, la preocupació per la relació entre administracions cau a la tercera posició en les inquietuds dels catalans per primera vegada des d’octubre del 2017, mes en què es va celebrar el referèndum de l’1-O. L’atur i la precarietat laboral tornen, per contra, a liderar el desassossec, ja que preocupa el 31,3% dels sondejats, seguit per la insatisfacció amb la política i els polítics (30%), relacions Catalunya-Espanya (29,4%) i la sanitat (25,5). Pel que fa a la gestió de polítiques públiques, un 47,6% avala el Govern i un 36,9% el desdenya.