LA CRISI CATALANA

Torra farà una "proposta" al Parlament en cas de sentència condemnatòria en el judici de l'1-O

El president evita avançar si serà una declaració unilateral d'independència o la convocatòria d'eleccions

Qualifica de "petites discrepàncies" l'última crisi entre els socis del Govern pel recurs de Puigdemont

46670557 60

46670557 60

3
Es llegeix en minuts
Laura Puig

El president, Quim Torra, ha assegurat aquest dijous que si el judici als líders del procés quecomençarà el pròxim mes de febreral Tribunal Suprem acaba amb una sentència condemnatòria el primer que farà serà trucar al cap del Govern central,Pedro Sánchez, i després demanarà comparèixer al Parlament per realitzar una "proposta".

En una entrevista amb RAC-1, Torra s’ha mostrat prudent perquè, segons el seu parer, ara és el moment de posar el focus en el judici i com enfocar el missatge que en sortirà. "Ara sí que tindrem un altaveu mundial", ha assegurat.

No obstant, el president ha anunciat que en cas de condemna, contactarà amb Sánchez per transmetre-li el seu "desacord absolut amb la sentència" i demanarà acudir a la Cambra catalana per fer "una proposta". No ha volgut avançar si farà una declaració unilateral d’independència (una via que no ha descartat, sempre que sigui de manera democràtica i no-violenta) o la convocatòria d’eleccions.

"Depèn de com vagin les sentències [...]. Tots tenim coses pensades i estem parlant de com resoldrem col·lectivament aquesta qüestió, però això necessita l’aval del Parlament", ha afegit.

En un altre moment de l’entrevista, Torra ha explicat que en els vuit mesos que fa que està al capdavant del Govern no s’ha plantejat mai dimitir, però ha assegurat que si hi ha noves eleccions no es presentarà: "Jo he vingut a fer efectiva la república. Si no ho aconsegueixo, hauré acabat una missió. Intentaré ajudar a aconseguir la independència des d’altres llocs".

"Petites discrepàncies"

Sobre la nova crisi entre els socis del Govern, després del recurs presentat per Carles Puigdemont contra el president de la Cambra, Roger Torrent, i la resta de la Mesa, Torra ha intentat treure-hi ferro i ho ha qualificat de "petites discrepàncies", tot i que també ha admès que "es fa creus" de les dificultats que els independentistes tenen en ocasions per anar a una.

"No em fa por cap mesura del Govern espanyol, ho tenim superat; el que em terroritza és la incapacitat de posar-nos d’acord", ha afirmat, mentre s’ha definit a si mateix com el Super Glue de l’independentisme. I ha tornat a suavitzar l’última crisi, ja que ha assegurat que moltes vegades els mitjans distorsionen i amplifiquen les discrepàncies. "No estem en la ruptura", ha insistit.

En aquest sentit, ha reclamat a tots els candidats independentistes a l’alcaldia de Barcelona que han anat sortint a la palestra (l’últim ha sigutl’exconseller Joaquim Forn) que s’asseguin a parlar i s’obrin a configurar una candidatura unitària. El president ha evitat avançar si la consellera Elsa Artadi es presentarà a les municipals ("el tema està obert encara"), però s’ha mostrat disposat que si passa sigui una altra dona la que la substitueixi al Govern.

Document de 21 punts

Notícies relacionades

Torra també ha explicat que el document amb 21 punts que va traslladar al president Pedro Sánchez durant la seva reunió a Barcelona el 20 de desembre passat es dividia en tres blocs: un sobre desfranquització (cordó sanitari contra la ultradreta, exhumació de Franco del Valle de los Caídos, suprimir els residus franquistes de les institucions de l’Estat...), un altre sobre regeneració democràtica (separació de poders, elecció dels membres del Tribunal Constitucional i el Tribunal Suprem, revisió dels dèficits de l’Estat espanyol) i un tercer bloc sobre l’exercici del dret a l’autodeterminació.

En aquest punt, Torra s’ha mostrat esperançat que la reunió de demà entre Artadi, Pere Aragonès i la vicepresidenta, Carmen Calvo, serveixi per avançar en el camí del diàleg. No obstant, ha atacat el Govern de Sánchez per mantenir la "repressió" i negar-se ha parlar del dret a l’autodeterminació. I ha tornat a manifestar la seva oposició a recolzar els Pressupostos Generals de l’Estat. "Ho han dit el PDECat i ERC. Aquí anem tots junts", ha afegit.