Interior elegeix les presons

Els presos de l'1-O es quedaran a Soto del Real i Alcalá-Meco durant el judici

Els Mossos agruparan primer tots els presos a la presó barcelonina de Brians II abans que la Guàrdia Civil els traslladi a Madrid

GRAF9616. MADRID, 01/12/2018.- Imagen capturada de la cuenta oficial de Òmnium Cultural de Twitter de los siete dirigentes independentistas presos en la cárcel de Lledoners (Barcelona), (de izda. a dcha) Jordi Sànchez, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Joaquim Forn, Jordi Cuixart, Josep Rull y Raül Romeva. Los siete dirigentes han exhibido unidad en una fotografía realizada en el interior del centro penitenciario, mientras preparan acciones de protesta que, en algún caso, podrían incluir una huelga de hambre. EFE ***SÓLO USO EDITORIAL***

GRAF9616. MADRID, 01/12/2018.- Imagen capturada de la cuenta oficial de Òmnium Cultural de Twitter de los siete dirigentes independentistas presos en la cárcel de Lledoners (Barcelona), (de izda. a dcha) Jordi Sànchez, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Joaquim Forn, Jordi Cuixart, Josep Rull y Raül Romeva. Los siete dirigentes han exhibido unidad en una fotografía realizada en el interior del centro penitenciario, mientras preparan acciones de protesta que, en algún caso, podrían incluir una huelga de hambre. EFE ***SÓLO USO EDITORIAL*** / EFE

2
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Juan José Fernández

Els nou polítics independentistes en presó preventiva per l’1-O romandran durant el judici a les presons madrilenyes de Soto del Real i Alcalá, segons fonts del Ministeri de l’Interior. En concret, els set reclusos homes (Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn, Raül Romeva, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart) ingressaran al Centre Penitenciari Madrid V (Soto del Real) i les dues dones (Carme Forcadell i Dolors Bassa) al de Madrid I, més conegut com Alcalá-Meco. 

Les dues presons eren en el ventall d’opcions que manejava Interior des de començaments d’any, segons fonts penitenciàries. La Secretaria General administra les presons ha descartat les presons d’Estremera i Aranjuez, que va considerar al principi per la seva proximitat a Madrid.

Soto del Real és més a prop de la seu del Tribunal Suprem, on a començaments del mes de febrer seran jutjats els polítics presos sota l’acusació principal de rebel·lió. L’exconsellera i l’expresidenta del Parlament encausades repetiran emplaçament i també ho faran els Jordis,que van passar la seva primera etapa de presó preventiva a Soto, on avui l’intern més famós és l’exdirector de l’FMI Rodrigo Rato.

La resta de presos van ser a Estremera, on, al mòdul de respecte i amb les mesures de seguretat relaxades,van ser gravats en un vídeoper un pres, Alejandro Febles, que va trencar la condemna i que actualment està fugit de la justícia.

Com va avançar EL PERIÓDICO el 10 de gener, Interior permetrà que els presos estiguin junts en un mateix mòdul de respecte, amb un règim rebaixat d’obligacions de seguretat, i se’ls facilitaran lesreunions conjuntes –o “de sala”– amb els seus advocats. Per parlar amb els seus defensors no s’hauran de citar als locutoris. La resta de detalls del seu règim de vida intramurs dependrà dels respectius directors dels centres penitenciaris.

Trasllat mixt

Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil s’encarregaran del trasllat dels polítics presos quan hagin de sortir de les presons catalanes, segons les mateixes fonts d’Interior, intentant complir amb les condicions de “seguretat i dignitat” i sense "dilacions indegudes", com ordena el Tribunal Suprem.

Notícies relacionades

Quan es concreti el dia del començament del judici, els agents i els vehicles de l’àrea de vigilància penitenciària de la policia catalana portaran, dos dies abans, rels presos des de les presons de Puig de les Basses (Dolors Bassa), Mas d’Enric (Carme Forcadell) i Lledoners (la resta) fins a la presó barcelonina de Brians II, centre d’enllaç del sistema penitenciari català.

Des d’allà, serà la Guàrdia Civil l’encarregada de portar la comitiva d’inculpats fins a Madrid. En el viatge és previsible una escala a la presó saragossana de Zuera, sense confirmar, perquè la Guàrdia Civil no facilita dades dels trasllats de reclusos per motius de seguretat.