ELECCIONS AUTONÒMIQUES

Podem descartar confluir amb Carmena i es queda al marge a l'ajuntament

Errejón confia a completar la seva llista amb membres del que va ser el seu partit i de d'IU

Montero assegura que només han decidit enfrontar-se amb el PP en els comicis del maig

undefined30353262 manuela carmena pablo iglesias181117004454

undefined30353262 manuela carmena pablo iglesias181117004454 / MARISCAL

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Rere la carta conjunta presentada per l’alcaldessa madrilenya, Manuela Carmena, i el cofundador de PodemÍñigo Errejón, en què s’anuncia la seva intenció d’ampliar Más Madrid a l’àmbit autonòmicMás Madrid, el líder morat, Pablo Iglesias, va afirmar en una carta que estaven disposats a quedar-se al marge i a no presentar candidatura a les eleccions municipals a Madrid. Després de les paraules de la regidora amb què reconeixia que no ha pensat en el ex-JEMAD Julio Rodríguez per a la seva candidatura, la portaveu del partit, Irene Montero, ha reiterat que estan disposats a "quedar-se al marge" tot i que els "entristeixi" que l’alcaldessa no hagi volgut comptar amb ells. 

S’obre així un escenari en què Podem recolzarà la plataforma Más Madrid a l’ajuntament malgrat no tenir cap representació en el projecte. No farà el mateix amb la branca autonòmica del partit impulsat per Carmena. De moment, el suport a la candidatura d’Errejón no entra en els plans dels dirigents morats, que, dolguts per les formes amb què va actuar el seu company de partit, continuen la recerca d’un nou candidat. No obstant, es comencen a observar petits canvis de matís que podrien indicar un futur acostament. 

El cofundador no es desanima

Les negatives de la cúpula de Podem semblen no desanimarÍñigo Errejón, que confia a completar les seves llistes al Parlament madrileny amb membres del que va ser el seu partit i de d’IU. "No puc pretendre tenir jo entre els meus contactes tota la gent capacitada", ha admès l’exdiputat en una entrevista a TVE. En aquest sentit, ha assenyalat que encara queda temps per formar un projecte en què càpiguen "inequívocament totes les forces progressistes".  

Davant de les reiterades acusacions d’haver creat un altre partit, Errejón ha defensat que Más Madrid és "una plataforma en què ha de cabre molta gent" i  que "no s’han de posar els noms dels partits per sobre de la possibilitat de canviar les coses". A més, el cofundador de Podem ha aclarit que Más Madrid es tracta d’un projecte "exclusiu" per revalidar el canvi a l’ajuntament i guanyar el Parlament regional.

Només enfrontar-se amb el PP

El pas dels dies després de la crisi originada a Podem per la decisiód’Íñigo Errejón  d’acudir a les eleccions autonòmiques amb Más Madrid va permetent que les aigües tornin al seu curs. Després de cinc jornades de reflexió, la portaveu d’Units Podem al Congrés, Irene Montero, ha assegurat a RNE que no han pres més decisions que la d’"enfrontar-se amb el PP" en les eleccions del maig, malgrat que presentaran una candidatura pròpia a l’autonòmica que podria rivalitzar amb el cofundador del partit. 

Després que IU comencés a matisar la seva posició i donés suport a una candidatura com més àmplia millor, en què es trobin totes les forces progressistes, la cúpula de Podem sembla començar a percebre els beneficis d’una llista que aglutini diferents partits, tot i que encara es mostren recelosos respecte a un diàleg amb Errejón. La coportaveu de Podem, Ione Belarra, entrevistada a Onda Madrid, ha assegurat que estan buscant una candidatura "com més unitària millor", que ofereixi una "alternativa de canvi a la Comunitat de Madrid. 

Notícies relacionades

No obstant, el secretari d’Organització morat, Pablo Echenique, ha remarcat que la manera d’actuar del que del seu excompany de partit no demostra que tingui ganes de negociar, sinó tot el contrari. "No traslladar els seus plans als òrgans del partit del qual se’n va fa que evidentment estigui llançant un missatge que no desitja negociar", ha assegurat en declaracions aAntena 3.  

Sembla que a poc a poc la cúpula morada va obrint la porta a un diàleg amb Errejón, un tomb que ve precedit pels missatges d’unitat a l’esquerra que va llançar el líder d’IU  ahir. Alberto Garzón ha insistit, aquest dimecres, que intentaran "recompondre i bastir ponts per construir una candidatura política" en què siguin presents tant Podem com Más Madrid. En la mateixa línia s’ha expressat la candidata d’IU a la Comunitat de Madrid, Sol Sánchez, que ha demanat que "s’arreglin com més aviat millor" per construir la candidatura unitària "més potent posible".