CRISI EN EL PARTIT MORAT

IU treballarà per una candidatura conjunta d'Iglesias i Errejón a Madrid

Garzón es recol·loca i matisa el seu recolzament inicial a l'actitud del líder morat

Montero insisteix que aniran a les eleccions del mes de maig amb una llista pròpia

carmena-errejon

carmena-errejon

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Cinc dies després que Íñigo Errejón trenqués amb la cúpula de Podem i amb la qual cosa va procovar la que, fins ara, ha sigut la crisi interna més gran del partit, els ànims comencen a calmar-se permetent que els involucrats puguin matisar les seves posicions respecte a la polèmica. IU ha sigut la primera a recol·locar-se després de la tempesta. La candidata del partit a la Comunitat de Madrid i, des d’aquest dimarts diputada, Sol Sánchez, va definir les pretensions d’IU en el conflicte intern de Podem com la "pega de l’esquerra". Alberto Garzón, el líder de la formació, que en els primers moments es va alinear amb Pablo Iglesias, va obrir també la porta a una negociació amb Más Madrid per arribar a "la unitat més gran possible".

No obstant, sembla que els morats no hi estan disposats. La ‘número dos’ del partit, Irene Montero, va insistir que hi haurà una candidatura d’Units Podem a la Comunitat de Madrid per competir contra Errejón. A més, fonts properes a la direcció van reiterar que han "descartat reiteradament" qualsevol negociació amb qui fos el seu company i busquen un candidat que li faci front en els comicis del mes de maig.

Davant de l’immobilisme dels d’Iglesias des que Errejón anunciés que es presentaria a les autonòmiques sota la marca de Manuela Carmena, la direcció nacional i regional d’IU  prova de virar cap a posicions més neutrals. Ara busquen unir diferents forces en una mateixa plataforma (previsiblement Más Madrid), descafeïnant l’acord marc que insta a anar a eleccions de la mà de Podem. Aquest dimarts, Garzón va cridar els protagonistes del conflicte a "parlar com persones madures", i fonts del seu entorn van assenyalar que s’ha de conversar "amb tothom i buscar que s’hi sumin tots els possibles".

Les reflexions públiques d’IU van venir acompanyades de la difusió d’un document en el qual s’analitza la situació interna del partit i les seves confluències. En aquest informe, datat el 13 de desembre, reconeixen, amb "preocupació", la pèrdua de "transversalitat" i "capacitat d’arribar a sectors socials menys ideologitzats", i ho lliguen als mals resultats aconseguits a Andalusia per la coalició d’IU i Podem. Un temor que podria portar-los a recolzar el projecte impulsat per Manuela Carmena, molt més plural. Davant d’aquest escenari, els morats es trobarien en una complexa tessitura. Acceptar la idoneïtat de Más Madrid com a plataforma aglutinant de partits i organitzacions progressistes o acudir en solitari amb les seves sigles i batent-se contra Errejón

Unitat a l’esquerra

Precisament aquest dimarts, la candidata d’IU Madrid, Sol Sánchez, va prendre possessió del seu escó en substitució d’Errejón. En les seves primeres declaracions a la premsa. La coportaveu regional d’IU va reivindicar la necessitat de "buscar la màxima unitat de l’esquerra" davant una crisi que, segons la seva opinió, l’única cosa que fa és "atomitzar" les forces progressistes.

Notícies relacionades

L’argumentari d’IU per defensar una pacte amb totes les formacions, inclòs Más Madrid, també al·ludeix a l’entrada de Vox en el Parlament andalús. La divisió de la dreta no és l’escenari ideal per frenar la formació de Santiago Abascal. Tots els al·legats i raonaments dels dirigents d’IU semblen destinats a aconseguir que la cúpula morada comenci a veure les bondats d’un possible pacte amb el cofundador del partit. 

No obstant, el que es considera una traïció no s’oblida fàcilment i així qualifiquen els líders de Podem la decisió d’Errejón. Un gest que, malgrat la renúncia de l’escó per part del cofundador, com li van suggerir, sembla que no serà perdonat. Per això, els morats segueixen instal·lats en el 'no' davant d’un pacte amb qui fos el seu company de partit. Almenys, de moment. Tot i així, la decisió final resideix, teòricament, en mans de l’organització regional de Podem, liderada per Ramón Espinar, que haurà d’anunciar com es presentaran a les eleccions.