ARTICLE DE FA CINC ANYS

La consellera andalusa d'Igualtat es disculpa per qualificar de "desfilades de vanitat" les processons de Setmana Santa

El líder de Vox, Santiago Abascal, n'ha demanat el cessament

zentauroepp46657440 rocia ruiz190123105113

zentauroepp46657440 rocia ruiz190123105113 / Julio Munoz

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La nova consellera andalusa d’Igualtat, Rocío Ruiz, ha demanat disculpes per un article que va publicar fa cinc anys en què qualificava les processons de Setmana Santa com "desfilades de vanitat i ranci populisme cultural", una opinió per la qual Vox ha demanat la seva destitució.

En el seu perfil de Twitter, la consellera, que és diputada autonòmica de Ciutadans, va escriure ahir: "Una vegada més i davant dels comentaris que m’esteu fent arribar per un article de fa cinc anys, demano disculpes a qui pugui sentir-se ofès per aquest".

"No representa ni el que penso ni el que defensaré com a consellera de tots els andalusos. I ara, a canviar Andalusia", va afegir Ruiz.

En l’article, publicat a l’extint diari 'El Periódico de Huelva' amb el títol "Les monedes de Judes", Ruiz qualificava les processons de Setmana Santa com a "desfilades de vanitat i ranci populisme cultural, rescatades de la història medieval com a espectacle fins i tot tenebrós".

Segons va publicar Ruiz, les processons no tenen res a veure amb el que diuen que representen", ja que són "una exitosa posada en escena turística i una penosa demostració de la necessitat que té la gent de pa i circ. Un entreteniment de la plebs, devots que confonen la religió amb el protagonisme".

Acusava llavors els confrares de tenir "doble moral" i de ser "grans homes inflats d’autoestima pietosa a punt de rebentar, especialistes a maquillar les seves ombres rere una màscara o una cucurulla". 

Reaccions de Vox 

El líder de Vox, Santiago Abascal, va mostrar la seva indignació i en va demanar el cessament a través d’un missatge en el seu compte de Twitter. "¡Prou d’insultar la nostra identitat i les nostres tradicions amb els diners de tots! Si no li agrada, que no hi vagi. Però busqui’s una feina que no li paguin tots els andalusos. Si no és cessada, Vox en demanarà la reprovació. Esperem que el senyor Moreno es prengui seriosament el que ha firmat".

Notícies relacionades

Per la seva part, el portaveu de Vox a Andalusia, Francisco Serrano, va publicar un altre tuit en què recordava al president de la Junta, Juanma Moreno, que es va comprometre a "recolzar i promoure la Setmana Santa" i li va preguntar si "cridarà a l’ordre" la consellera, i va acabar dient: "Això no l’ajuda".

En l’acord firmat pel PP i Vox perquè aquest grup donés suport a la investidura de Juanma Moreno hi ha un punt en què es propugna una "llei de protecció de la cultura popular i de les tradicions del món rural, que inclourà el flamenc i altres expressions folklòriques, les tradicions, les artesanies, la Setmana Santa, etc."