INCERTESA DAVANT DE LES ELECCIONS

Podem fa pinya davant d'Errejón, disposat a deixar l'escó si li ho demanen

La direcció morada reuneix els seus candidats i els insta a "girar full" i evitar l'expansió de la crisi

El candidat a Madrid insisteix que no deixa Podem i que només busca ampliar les possibilitats de guanyar

20190119 422095 echeniquemo 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Presenciar una separació mai és un plat de bon gust i, després de cinc anys d’etapa, els dirigents de Podem semblen haver assumit el rebuig del seu electorat davant de les discussions internes del partit. Per això, quan falten uns mesos per les eleccions autonòmiques, locals i europees, la cúpula morada prova d’aturar la crisi sorgida després de la decisió d’Íñigo Errejón de presentar-se al Parlament regional sota la marca Más Madrid –impulsada per Manuela Carmena– i el possible contagi a altres territoris. 

"Girar full", va demanar aquest dissabte el secretari d’Organització morat, Pablo Echenique, a l’inici d’una reunió que va dirigir amb la ‘número dos’ de Podem, Irene Montero i davant dels candidats autonòmics i europeus i els secretaris generals territorials. Una trobada on no hi va assistir Errejón, que va assegurar a La Sexta que deixarà el seu escó si l’hi demanen des de la direcció. "No té sentit que vingui a una reunió de Podem", va apuntar Echenique situant, novament, fora del partit el nou soci de la regidora madrilenya.

L’al·ludit, per la seva banda, insisteix que ell no ha deixat el partit que va fundar, que no considera "un llast", però que es necessita "ampliar" perquè la victòria electoral no sigui una quimera a la regió i que no li han deixat "més marge" que fer aquest pas d’acostament a Carmena per lluitar per un "projecte guanyador". Errejón va admetre en una entrevista televisiva que no ha tornat a parlar ambPablo Iglesias des que li va comunicar, uns minuts abans de fer públic el seu projecte amb la regidora madrilenya, el que pretenia fer. Això sí, va dir no tenir cap problema a ser "el primer" en fer el pas per reprendre el diàleg, ja que continua pensant que hi haurà d’haver un acostament d’última hora per pactar una candidatura única a la comunitat.

"¿Vostè segueix admirant Iglesias?", li van arribar a preguntar, un interrogant que Iñigo Errejón es va limitar a respondre dient que llegeix i segueix amb atenció tot el que diu i el que escriu el cap de files dels morats, tot i que no sempre hi està d’acord. Un exemple clar: va admetre que no comparteix els "cordons sanitaris" respecteVox, perquè no funcionen i perquè no són realistes, advocant per fer polítiques que els empetiteixin l’espai. Es va negar a respondre els comentaris que sobre ell han fet recentment Pablo Echenique (suggerint que es queda com a diputat només pels diners) o Juan Carlos Monedero. "No és el meu estil, a mi això no em surt", va replicar. 

Evitar el contagi

Des de la cúpula morada, segons van concloure aquest dissabte, sembla haver-se entès que airejar els draps bruts no és una bona estratègia electoral. Minuts abans que Errejón publiqués la carta firmada amb Carmena, dijous passat, Montero reconeixia l’"error" de "treure a la llum les seves diferències". I dos mesos enrere, Iglesias ja marcava doctrina dins del partit en plena topada amb Carmena per la llista electoral a l’ajuntament de la capital: "Ens ha fet moltíssim mal quan ens hem dedicat a donar una imatge d’enfrontament que no ens ajuda". 

Notícies relacionades

Les noves dificultats per aconseguir el Parlament madrileny no són l’única por de la cúpula podemista. Els morats han fet una crida als seus candidats autonòmics per fer pinya davant Errejón per possibles contagis. Fonts properes a la direcció de Podem van assenyalar la "unanimitat" dels presidenciables regionals a l’assegurar que "no s’entén el moviment" realitzat pel cofundador del partit.

La recerca d’un "Podem fort i que vagi fort a les eleccions" és on, segons l’entorn proper als dirigents podemistes, estan d’acord tots els dirigents del partit. No obstant, a cinc mesos de les eleccions encara no hi ha una decisió presa sobre què fer a la Comunitat de Madrid. El secretari general regional, Ramón Espinar, no va voler aventurar quin serà el següent pas ni va aclarir els dubtes sobre si estaria disposat a competir a les eleccions contra el cofundador. "No és el moment de parlar del que passa entre bambolines", va insistir davant de les preguntes dels periodistes sobre les converses que ha mantingut amb els membres de Podem que conformaven la llista d’Errejón. Sobre una possible coalició amb Más Madrid, el senador va garantir que facin el que facin "ho decidirà la gent".