MÁS MADRID

Errejón deixa el seu escó al Congrés dels Diputats

El cofundador de Podem abandona la Cambra baixa després d'anunciar que es presentarà a les autonòmiques amb la marca Más Madrid

fkckgwqsvnxzwjlo1wexp61100 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El cofundador de Podem, Íñigo Errejón, ha anunciat que renuncia al seu escó al Congrés dels Diputats. Un preu que, ha assegurat, "paga molt tranquil" per deixar enrere "les disputes" internes i centrar-se "plenament en una sola tasca: guanyar la Comunitat de Madrid". Per a això, Errejón es presentarà a les eleccions autonòmiques sota la marca Más Madrid, impulsada per Manuela Carmena. El presidenciable madrileny espera que la seva renúncia contribueixi a un acord amb PodemIU i Equo per confluir en la plataforma que encapçala. 

"Abaixem el soroll i siguem capaços d’entendre’ns", ha demanat Errejón a la cúpula de Podem que aquest dilluns rebutjava una possible negociació ambMás Madrid. El candidat a la Comunitat de Madrid pretén repetir al Parlament autonòmic un projecte similar al que governa els ajuntaments de Barcelona i Madrid, que permeti recuperar la "gent que està il·lusionada, la que ha perdut el contacte amb els partits" i la gent que no van poder convèncer. "Estic fent el que Podem em va ensenyar, que en situacions difícils cal obrir, innovar-se i incloure més gent", ha defensat Errejón. 

La decisió es produeix quatre dies després que anunciés que serà el candidat a la presidència del Parlament regional de ‘Más Madrid’, estenent la plataforma creada per l’exjutge a la comunitat autònoma. Una decisió que li va suposar rebre les crítiques dels seus companys crítiques dels seus companys de partit. Per això, Errejón ha assegurat que abandona la seva butaca a la Cambra Baixa després dels comentaris de diferents líders de Podem: "És una decisió estrictament personal davant de les peticions i exigències que entregui la meva acta", ha assegurat. 

Per l’exdiputat, la renúncia al seu escó no suposa deixar de formar part del partit que va ajudar a crear fa cinc anys: "Jo no podria deixar Podem encara que ho volgués, perquè l’he fundat i el porto tatuat a la pell". Així, Errejón ha aclarit que continuarà formant part de la formació morada com a "militant". 

El pròxim pas 

El següent pas de la formació morada és totalment incert en una crisi que, en tan sols quatre dies, ha portat el cofundador del partit a renunciar a la seva acta de diputat. La cúpula de Podem sembla estar ancorada en un rebuig de les negociacions amb Más Madrid per unir forces de cara als comicis de maig. La coportaveu del Consell de Coordinació, Noelia Vera, ha assegurat aquest dilluns que elmandat dels militants va ser presentar-se a les eleccions sota el nom de Podem i en coalició amb IU. 

Notícies relacionades

No obstant, malgrat el recel dels líders morats a entaular un diàleg amb Errejón, la decisió final recau enl’organització regional. "La direcció de Podem Madrid haurà de debatre quin és el procediment a seguir. Tenen llibertat per fer-ho", ha assegurat Vera. Així, dependrà del partit liderat per Ramón Espinar, la decisió de presentar-se a les eleccions amb un altre candidat que competeixi contra Errejón o assolir un acord per sumar forces. El que sembla clar és que la confrontació, entre un nou presidenciable i el cofundador del partit podria resultar una dura clatellada per a Podem en el cas de perdre davant el seu anterior candidat.

Sol Sánchez

L’anunci d’Errejón es produïa dijous passat, dies després de tenir una topada amb la direcció regional sobre la configuració de les llistes al Parlament madrileny. Els d’Espinar van assegurar haver assolit un preacord amb IU pel qualSol Sánchez (IU) seria la número dos d’Errejón a la Comunitat de Madrid. Fonts del cofundador de Podem desmentien aquestes informacions i asseguraven no estar d’acord amb les negociacions. Ara, després de la sortida d’Errejón del Congrés dels Diputats, serà Sol Sánchez la que ocupi el seu escó.