SENAT

El PP es planteja reprovar Sánchez si no va al Senat dijous

El president està convocat perquè informi sobre la reunió del desembre amb Quim Torra

zentauroepp46372701 madrid  28 12 2018  pedro s nchez  presidente del gobierno  181229235343

zentauroepp46372701 madrid 28 12 2018 pedro s nchez presidente del gobierno 181229235343 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El PP s’està plantejant adoptar una mesura insòlita, la reprovació d’un president del Govern, si Pedro Sánchez no va al ple de dijous convocat al Senat perquè informi de la seva reunió del desembre amb el president Quim Torra, ni fixa una data alternativa per fer-ho.

L’Executiu central ha excusat la compareixença de Sánchez pel seu viatge de dimecres i dijous a Suïssa per assistir al Fòrum Econòmic Mundial de Davos Fòrum Econòmic Mundial, tot i que també ha deixat clar que Sánchez no ha de retre comptes, com pretén del PP, del document de 21 punts que Torra li va entregar a Barcelona.

El ple va ser convocat divendres pel president del Senat, Pío García-Escudero, per complir el precepte reglamentari que obliga a celebrar una sessió extraordinària quan ho demana la majoria absoluta de la Cambra, una cosa que va fer el grup popular mitjançant un escrit firmat per 142 senadors.

Fonts d’aquest grup parlamentari ratifiquen aquest dimarts que el ple no serà desconvocat, tret que abans el Govern comuniqui fefaentment a la Cambra alta un altre dia per a la seva celebració, d’acord amb l’agenda del cap de l’Executiu.

Per a això disposa de termini fins a la Junta de Portaveus, que se celebrarà el mateix dijous al migdia, quatre hores abans del començament de la sessió extraordinària, prevista per a les quatre de la tarda. Tret que el PP retiri la sol·licitud del ple que van firmar els seus 142 senadors, només la Junta podria desconvocar la sessió mitjançant acord unànime de tots els portaveus.

Debat amb l’absència del president

García-Escudero està fermament decidit a celebrar la sessió plenària, fins i tot sense la presència de Sánchez, de manera que dijous podria tenir lloc un ple inèdit en democràcia, amb un debat amb el president ‘in absentia’. Fonts del PP remarquen que, si Sánchez confirma que no hi anirà sense oferir una alternativa, García-Escudero està disposat a celebrar de totes totes la sessió, tot i que es vegi limitada a un únic torn de portaveus perquè els grups puguin pronunciar-se precisament sobre l’absència del cap de l’Executiu a la Cambra.

En aquest context, el grup socialista apunta que Sánchez no està obligat a comparèixer, com sí que creu que ho està el PP, i remarca que el president ja va comparèixer el 18 de desembre passat per explicar la seva gestió, quan feia deu anys que un president no acudia al Senat per comparèixer a petició pròpia.

La reprovació a Sánchez que el grup popular estudia en funció del que faci el Govern en els pròxims dies no és una figura recollida alReglament del Senat, però s’ha consolidat en la pràctica parlamentària per censurar ministres del Govern.

Notícies relacionades

Així ha passat en nombroses ocasions, al Congrés i al Senat, on la ministra de Justícia, Dolores Delgado, va ser reprovada el 25 de setembre passat gràcies a la majoria absoluta del PP a la Cambra alta. Però un president no ha sigut mai reprovat, tot i que per als caps de Govern hi ha altres figures específiques, com la moció de censura o la de confiança.

El PP entén que és imprescindible que Pedro Sánchez aclareixi al Senat les demandes plantejades al document que Quim Torra li va entregar en la seva cimera bilateral del dia 20 de desembre, “així com sobre els acords assolits i les concessions realitzades”, tal com figura en la convocatòria del ple.