INTERLOCUTÒRIA JUDICIAL

L'Audiència de Barcelona justifica les càrregues de la Guàrdia Civil l'1-O

El tribunal considera que "era necessari l'ús de la força" per complir el mandat judicial d'impedir el referèndum

zentauroepp40374725 referendum 1o 1 10 2017   antidisturbios de la guardia civil190122152016

zentauroepp40374725 referendum 1o 1 10 2017 antidisturbios de la guardia civil190122152016

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Secció Cinquena del’Audiència de Barcelona ha conclòs que les carregues policials de la Guàrdia Civil al CEIP Joncadella de Sant Joan de Vilatorrada estaven emparades amb el compliment de l’ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d’impedir el referèndum de l’1-O.

El tribunal desestima així els recursos d’apel·lació interposats per diversos ferits i per la Fiscalia que sol·licitaven noves diligències d’investigació d’aquest cas, entre les quals, identificar els guàrdies civils que van intervenir al centre i la declaració com a investigat d’un tinent, segons 'eldiario.es'.

L’Audiència, en una interlocutòria de la qual ha sigut ponent el magistrat José María Assalit, valora que en aquest cas, malgrat que hi va haver cinc ferits per la força policial durant l’actuació, es presenta l’eximent d’actuar en compliment d’un deure o a l’exercici legítim d’un dret, ofici o càrrec, de l’article 20.7 del Codi Penal.

El tribunal constata que els ciutadans en cap moment van tenir "una actitud violenta", però que es van mostrar persistents en impedir amb la seva nombrosa presència l’actuació policial.

Remarca que per intentar entrar a l’escola per requisar el material del referèndum i així impedir que es continués votant "era necessària l’ocupació de la força/violència", per això l’actuació va complir amb les exigències d’idoneïtat, necessitat i proporcionalitat.

Notícies relacionades

A més, a la interlocutòria es destaca que, amb la intenció d’evitar causar mals majors als ciutadans, que es resistien pacíficament,“els comandaments van decidir, amb bon criteri, amb les circumstàncies concurrents, donar per finalitzat l’operatiu policial”.

Segons recull el tribunal, aquell dia al CEIP Joncadella els ciutadans es van concentrar a la porta d’entrada al recinte, que estava oberta, impedint el pas a la Guàrdia Civil, que al veure que li era impossible accedir per aquest punt, va provar de fer-ho per una altra porta que estava tancada amb cops de maça, tot i que no va poder ser oberta.